Economia

Pròxim Orient

L’OPEP apuja un 3 % el preu del petroli

El preu del barril del grup de països exportadors se situa aquest dimarts en els 89,99 dòlars el barril

El cru de Texas baixa un 0,39 %, fins als 86,04 dòlars el barril

La guerra entre Hamàs i Israel iniciada dissabte continua sumant paral·lelismes amb la del Yom Kippur de 1973. Tal com va passar aleshores, la crisi ha provocat l’alça del preu del petroli, per bé que, de moment, la pujada és més discreta.

L’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha elevat fins al 89,99 dòlars el preu del barril de cru, un 3 % més que el seu valor divendres, d’acord amb les xifres del grup de països productors de petroli. La pujada de preu d’aquest dimarts contrasta amb la tendència a la baixa de les últimes jornades, durant les quals havia caigut un 10 %.

Un dels temors que podria ser al darrere de la pujada és que la crisi oberta a la Franja de Gaza arrossegui l’Iran al conflicte. La República Islàmica, un dels cinc membres fundadors de l’OPEP, havia augmentat les seves exportacions arran de l’embargament de la Unió Europea (UE) al petroli rus, i ara podria patir restriccions si Washington aplica sancions a Teheran si considera que els iranians estan involucrats en la crisi. A més, l’extensió del conflicte podria afectar el trànsit marítim a l’estret d’Hormuz, la via de sortida marítima del cru dels països del Golf Pèrsic.

L’encariment del barril de cru de referència de l’OPEP coincideix amb la publicació d’un pronòstic de la mateixa organització que preveu un augment del 16 % del consum mundial de petroli fins als 116 milions de barrils diaris el 2045.

El 1973, arran de la guerra del Yom Kippur, els països de l’OPEP van tallar l’aixeta del petroli als països que donaven suport a Israel en el conflicte, com Estats Units, el Regne Unit, Canadà, Països Baixos o el Japó. Al final de l’embargament, al març de 1974, el preu del petroli, havia passat de 3,5 dòlars al setembre a 12 dòlars, tres vegades més.

El petroli de Texas baixa lleugerament

Després també pujar dilluns, fins als 86,38 dòlars el barril, un 4,3 % més, el preu del petroli intermedi de Texas (WTI) ha baixat aquest dimarts un 0,39 %, fins als 86,04 dòlars el barril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona