Economia

tant x tant

Més alt per més temps

El darrer any i mig hem viscut una pujada dels tipus d’interès del 4%. Algú que tenia una hipoteca de 100.000 € paga ara més de 300 € més al mes en interessos. Fins fa poc la majoria pensava que el preu del diner baixaria tan ràpid com havia pujat però des de fa uns mesos sembla que no serà així i que serà més alt per més temps (o higher for longer en anglès).

En el món anterior de tipus baixos, els venedors manaven i els estalviadors eren uns desgraciats. Qui venia un pis, una start-up o una inversió tenia la paella pel mànec i imposava les seves condicions. Si no agradaven, la cua de compradors era llarga. Ara tots els que compraven a crèdit han desaparegut.

Als mercats financers, els inversors fa setmanes que tracten d’endevinar quin dels perjudicats del higher for longer ens pot clavar un ensurt d’impagats. Els bancs, que s’han inflat de comprar bons que valen ara un 20% menys. El sector immobiliari, que tot just comença a ajustar els preus. Les empreses més endeutades.

Una de les coses més anormals de l’època anterior era que no només el tipus d’interès era baix, sinó que els diferencials de risc també ho eren. El deute de molt més risc pagava molt poc més que el que era segur. Empreses subprime pagaven un 3% en interessos.

Ara no només tornen a la normalitat els tipus sinó també els diferencials. Això vol dir que qui no tingui una bona classificació de crèdit i hagi d’obtenir deute nou està veient pujar els seus interessos bastant més que el 4% que ha pujat la base. Més que fixar-se en sectors, els inversors s’haurien de fixar en la qualitat del deute i els venciments. Warren Buffett diu que quan baixa la marea és quan descobreixes qui s’estava banyant despullat. El crèdit gratis dels últims 15 anys ha produït molts nudistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona