Economia

ECONOMIA

El BBVA calcula que el PIB català es frenarà fins a un 1,8% l’any que ve

BBVA Research preveu per a enguany un creixement del PIB català del 2,7% gràcies, entre altres factors, al bon comportament del turisme. No obstant això, de cara a l’any vinent, l’evolució de l’economia catalana s’alinearà amb la desacceleració general i quedarà en un 1,8%. Aquesta última xifra prevista pel BBVA iguala la de la previsió del govern, que fa pocs dies ha revisat les seves estimacions econòmiques. En canvi, el 2,7% de PIB anunciat per al tancament del 2023 supera en tres dècimes el pronòstic oficial de la Generalitat i també supera en la mateixa mesura el que l’entitat financera espera per al conjunt de l’Estat.

Tot plegat es constata en l’informe Situació Catalunya. Segon semestre 2023, presentat ahir per Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya de BBVA Research, i José Ballester, director territorial del BBVA a Catalunya. L’informe també espera que entre el 2023 i el 2024 el país crearà uns 180.000 nous llocs de treball, progrés que situaria la taxa d’atur en un 8,2% el 2024. Els responsables de l’informe, però, matisen: “Tot i liderar la creació d’ocupació en aquest bienni, en el tercer trimestre l’avenç del mercat laboral català s’ha vist moderat en tots els sectors, i ha destacat la menor contribució dels serveis públics i el comerç, transport i hostaleria”. Pels experts de l’entitat, la desacceleració en el creixement de l’afiliació en aquests sectors productius explica que l’impacte s’hagi notat més a la demarcació de Barcelona. Paral·lelament, i segons les darreres dades disponibles, l’afiliació també ha mostrat menys dinamisme a les demarcacions de Girona i Tarragona, zones amb una alta influència del turisme. Entre altres motius, això es podria explicar per l’experimentat en el segon trimestre, quan es va observar una caiguda en la productivitat per hora treballada en alguns sectors, a més del deteriorament d’alguns indicadors de confiança.

Pel que fa a l’alentiment de l’exercici vinent, els analistes del BBVA l’atribueixen “al deteriorament moderat de les perspectives globals en un entorn d’elevada incertesa, la menor demanda europea i els tipus d’interès elevats”. Aquests últims factors, fet i fet, ja estan afectant la compravenda d’habitatges, que ha patit una contracció important, d’un 15,7%, més forta que en el conjunt de l’Estat (13,8%).

Respecte al consum, un dels indicadors que millors resultats està registrant a Catalunya, continuarà creixent durant el tercer trimestre. Encara que es mostra un bon dinamisme del consum a tot el país, les dades d’inici d’any van estar recolzades principalment pel que es va observar a la demarcació de Barcelona, encara que el tercer trimestre (i per la seva empenta en l’àmbit turístic) són les de Lleida i Girona les que estan mostrant més bon comportament.

L’informe sobre Catalunya del BBVA assegura que l’evolució de la inversió durant els pròxims mesos estarà impulsada pels fons Next Generation de la UE, que facilitaran “la desaparició progressiva dels colls d’ampolla en la recuperació de la indústria”. Alhora, el servei d’estudis de l’entitat estima que “els avenços són rellevants a Catalunya, on la licitació d’obra pública supera l’observada el 2019, fet que pot ajudar a accelerar l’activitat els pròxims trimestres”. De fet, un dels grans impactes d’aquests fons s’observa en la inversió en construcció, on els visats d’obra no residencial es van accelerar el primer semestre del 2023 i ja superaven en un 15% el ritme del 2019.

Pel que fa a l’impacte que pot tenir la guerra al Pròxim Orient, Cardoso ha assegurat que encara no és clara la seva incidència en l’àmbit financer. Sí que ha vaticinat que, per cada augment del preu del petroli del 10% que es produís, es restarien tres dècimes de creixement al PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona