Economia

TURISME

Un 1% menys de turistes, però més pernoctacions

Les comarques de Girona han rebut menys turistes durant els nou primers mesos de l’any, però hi han fet estades més llargues que no pas el 2022, d’acord amb el balanç provisional del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Si l’any passat es van rebre 7.252.033 visitants entre gener i setembre (27 dies d’activitat), aquest 2023 la xifra ha estat de 7.168.850 visitants, un 1,15% menys. El nombre de pernoctacions, en canvi, ha pujat un 2,31%: de les 23.896.361 que hi va haver el 2022, s’ha passat a les 24.448.983 d’aquest 2023.

Per aquest motiu, Miquel Noguer, president del patronat, va valorar ahir com a bones aquestes xifres, i més encara tenint en compte la davallada que hi va haver els dos primers anys de pandèmia. “Aquestes xifres milloren les del 2022 i el 2019, un any que al seu moment vam qualificar d’històric”, va assenyalar. Noguer va elogiar el “bon funcionament” general del sector i la seva capacitat de “fer els deures” i ser “resilients”, sobretot tenint en compte que l’any passat no va poder fer repercutir en les seves tarifes la pujada de preus per culpa de la guerra d’Ucraïna. En aquest sentit, Noguer va explicar que la despesa per visitant també ha estat més alta. En el cas del turista estranger, ha estat de 227 euros per persona i dia, 23 euros més que l’any passat. El nacional, en canvi, ha gastat 102 euros al dia, 12 euros més que el 2022.

Nogué va remarcar que aquest balanç positiu té lloc malgrat la complexitat de la “situació geopolítica” mundial. El president del patronat hi va afegir que aquesta situació obliga el sector a estar “amatent” al que passa al món per veure “quins mercats” cal anar a buscar. Per això, va apostar per la “diversificació de països” on fer publicitat i promoció per atraure turistes.

Les xifres d’aquest any també confirmen que s’ha recuperat una part del turisme d’operadors turístics que es va perdre a causa de la pandèmia. Les d’aquest 2023 són millors que les de l’any passat. Nogué va explicar que aquest turista sol venir amb avió, especialment des de les illes britàniques. En aquest sentit, l’aeroport de Girona-Costa Brava ha rebut durant els nou primers mesos de l’any 1.332.000 passatgers, un 17% més que l’any passat. L’augment del nombre d’operacions setmanals (42) i rutes (9) d’aquest hivern fa preveure que es podrà tancar l’any amb 1,6 milions de passatgers i que el 2024 es podria arribar al voltant dels 2 milions.

El president del patronat va reivindicar la necessitat de desestacionalitzar el turisme per atraure visitants tot l’any amb esdeveniments com la Ryder Cup de golf i la copa Amèrica de vela. També va apostar per explorar la possibilitat d’atraure turistes dels Jocs Olímpics de París. “Totes les xifres ens indiquen que anem pel bon camí. La gent del sector ha fet els deures i ha estat resilient”, va afegir Noguer.

Origen del turista

Segons les dades del patronat, gairebé el 50% dels turistes que reben les comarques de Catalunya són catalans, que hi van fer 8.783.409 pernoctacions. El segon client en importància és el francès, a pesar que cau en nombre de pernoctacions per segon any consecutiu, fins a les 4.457.704. Una xifra que Noguer atribueix als conflictes que França ha viscut els últims mesos, però que no troba preocupants: “El francès és un turista consolidat.” El turista espanyol va fer 3.248.017 pernoctacions, gairebé un milió més que el 2019. També creix el turisme alemany (d’1.385.130 a 1.753.801 pernoctacions) i es recupera el britànic (de 915.777 a 1.071.922 pernoctacions). En canvi, el turisme dels Països Baixos cau de 2.738.676 a 2.442.962 pernoctacions, tot i que continua sent el quart en importància. Noguer també va valorar l’augment del turisme dels Estats Units i el Canadà, que va passar de les 149.912 a les 199.858 pernoctacions. “Aquest és un client amb valor afegit, perquè arriba tot l’any i té un poder adquisitiu alt.”

Per zones, la caiguda del nombre de visitants va ser especialment accentuada al Pirineu, amb un descens del 5,18% (un 0,64% a la Costa Brava), que Noguer va atribuir a la mala temporada de neu i al fet que el client català ha recuperat els viatges internacionals després de la pandèmia.

2347586



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona