Economia

banc central europeu

El BCE frena la pujada de tipus per primer cop des de juliol del 2022

La institució els deixa en el 4,5%

Alleugeriment per a totes aquelles llars amb hipoteques: els tipus d’interès no canvien aquest mes. El Banc Central Europeu (BCE) ha frenat la pujada de tipus per primera vegada des del juliol de 2022, informa l’ACN. Després de deu increments consecutius en quinze mesos, la institució presidida per la francesa Christine Lagarde ha optat aquest dijous per mantenir el tipus d’interès bàsic en el 4,5%, un nivell que considera “prou restrictiu” per tal que la inflació retorni “de forma substancial” a l’objectiu del 2% i, alhora, pretén evitar comprometre el creixement econòmic. Segons les últimes dades publicades per l’Eurostat i recollides per l’ACN, la inflació a la zona euro es va situar en el 4,3% al setembre, encara per sobre l’objectiu del 2% del Banc Central Europeu. Per altra banda, la institució va revisar a la baixa les seves previsions de creixement econòmic a la zona euro pel 2023, del 0,9% al 0,7%.

A banda de la pausa sobre el tipus d’interès bàsic, la resta de taxes que controla el BCE tampoc han patit variacions. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en el 4,75%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es manté en el 4%, informa l’ACN.

La decisió del BCE arriba després que el consell de govern donés a entendre, en l’última actualització de tipus de setembre, que el preu dels diners havia tocat sostre. Si bé l’entitat va apuntar aleshores que les seves decisions continuarien depenent de l’evolució de la situació de l’economia, també va deixar veure que no es preveien canvis a curt termini. “Considerem que els tipus d’interès han assolit nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de forma substancial a un retorn a la inflació objectiu”, va assenyalar llavors.

Paral·lelismes amb els EUA i el Regne Unit

Amb aquesta pausa, el BCE segueix els passos fets pels seus homòlegs internacionals. El primer a emprendre el camí de la pausa va ser la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, que després de quinze mesos consecutius amb tipus a l’alça va optar per una frenada el juny passat. A hores d’ara, el preu dels diners als Estats Units, recorda l’ACN, se situa en una forquilla d’entre el 5,25% i el 5,5%.

Pel que fa al Regne Unit, el Banc d’Anglaterra va decidir aturar la pujada de tipus el setembre passat, després de catorze revisions a l’alça en menys de dos anys. En aquest cas, el preu dels diners es troba ara mateix en el 5,25%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona