Economia

La construcció d'habitatges cau un 11,6%

La caiguda de la construcció residencial anunciada fa poques setmanes per Euroconstruct per al 2008 a Espanya ja és una realitat, un any abans, a les comarques de Barcelona, segons mostra l'informe semestral del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATB). Durant els primers sis mesos d'aquest any s'ha iniciat la construcció de 28.959 vivendes a tota la demarcació, un 11,6% menys que en el mateix període del 2006.

Aquesta tendència és especialment significativa a les comarques del Vallès Oriental, on s'han iniciat 1.000 habitatges menys, i a la del Bages, on la caiguda ha estat d'uns 900 habitatges. Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el descens se situa en el 16,6% i cau fins a les 2.590 vivendes iniciades. En canvi, han frenat la caiguda les comarques de l'Alt Penedès, amb un creixement de prop del 50% -de 1.142 el primer semestre del 2006 fins a 1.700 habitatges els primers sis mesos del 2007-, i d'Osona, on s'ha iniciat la construcció d'uns 300 habitatges més que fa un any.

Canvi de tendència
El CAATB creu que aquest any serà el del canvi de tendència, segons l'informe que va fer públic ahir. Així, calcula que el 2007 "es trencarà la tendència d'increments successius de l'activitat iniciats des de l'any 2004", ja que la construcció residencial "ha experimentat una clara tendència a la baixa malgrat la distorsió que ha suposat l'entrada en vigor de dos nous documents bàsics del nou codi tècnic el 29 de març", que va provocar que els promotors s'afanyessin a aconseguir els visats per construir abans que s'endurissin les exigències per als nous edificis de vivendes.

Les previsions dels aparelladors i arquitectes tècnics de Barcelona indiquen que en el tercer trimestre d'aquest any s'iniciarà la construcció d'un 20,7% menys d'habitatges que en el mateix període del 2006 i en el quart trimestre la caiguda serà del 22,1%, xifres que situaran la davallada en el 16,3% en el conjunt de tot el 2007. Així, el nombre de vivendes iniciades se situaria al voltant de 55.500 en tot l'any, xifra que gairebé igualaria la del 2005, tot i el descens, però se situaria per sobre de la dels quatre anys anteriors.

El CAATB creu que aquesta tendència no és puntual i preveu que s'allargarà fins a l'any 2009. Concretament, l'any vinent la construcció residencial baixarà un 13,2% a les comarques de Barcelona i l'any 2009 el descens serà d'un 9,9%, segons els càlculs del col·legi basats en la relació entre l'oferta d'habitatges i la demanda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.