Economia

economia

Les exportacions catalanes cauen un 5% al setembre

Als nou primers mesos de l’any, però, les vendes a l’exterior avancen gairebé un 10%

Les exportacions catalanes van caure un gairebé un 5% al setembre en comparació amb el mateix mes de l’any passat, fins als 7.823 milions d’euros, pel menor dinamisme del sector de l’automoció (on les vendes han retrocedit gairebé un 6) i l’alimentació, on l’activitat s’ha mantingut plana. De tota manera, en l’acumulat de l’any registren un avenç de quasi el 10%. Segons les dades que ha publicat avui el ministeri d’Indústria, Comerç o Turisme i recull l’ACN, si les exportacions es comparen amb el setembre del 2019, any anterior a la pandèmia, la dada també és positiva, ja que han avançat un 27%.

Fonts de l’agència pública per la competitivitat de l’empresa, Acció, han destacat que la caiguda de les exportacions a Catalunya és “significativament inferior” a la del conjunt de l’Estat espanyol, que és del 10,4%, i la dels principals països europeus. Atribueixen la davallada a “l’alentiment del comerç internacional i l’evolució econòmica dels principals socis comercials de Catalunya” i assenyalen que l’impacte és “molt menor” al d’altres països per la “fortalesa” del sector exportador català.

Al setembre, les activitats més dinàmiques van ser productes químics, amb 2.219,8 milions d’euros i un 28% del total, seguit de l’alimentació, les begudes i el tabac, amb 1.282,4 milions (16,4%) i el sector de l’automòbil, amb 1.193 milions (15,2%). Entre les tres activitats més exportadores, la venda de productes químics ha registrat un increment respecte a l’any anterior, de l’1,1%. Tot i caure al setembre, les exportacions de cotxes s’anoten des de gener una alça del 62,4% els nous primers mesos del 2022, any marcat per la crisi de subministraments que va obligat a aturar temporalment fàbriques com les de Seat. Fa poques setmanes, el govern va fer públic que preveu que les exportacions catalanes creixin un 5% en el conjunt de l’any i marquin un rècord històric, acostant-se als 100.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia