Economia

economia

Barcelona domina la inversió estrangera i la creació d’empreses

El 82,7% de les filials de firmes internacionals s’instal·len al Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental

La inversió estrangera en tecnologia a la metròpoli va ser de 1.326 milions de dòlars l’any passat

L’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) domina aclaparadorament la inversió estrangera i la creació d’empreses que es fa al país. Mentre el 82,7% de les filials de firmes estrangeres que s’instal·len a Catalunya ho fan al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, fins al 86,7% d’empreses emergents neixen també a la metròpoli barcelonina, la majoria en aquelles tres comarques a més del Maresme. Vallès Oriental i Tarragonès segueixen en el rànquing on també hi ha comarques que acullen filials estrangeres com Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Osona, Selva, Gironès, i Alt i Baix Empordà.

Així ho apunta l’estudi La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure 2023 que ha elaborat el Gabinet d’Estudis de la Cambra per encàrrec de l’AMB. Amb 1.326 milions de dòlars invertits l’any passat a l’àrea metropolitana en tecnologia, l’onzena posició en el rànquing que elabora. L’estudi E&Y, Attractiveness Survey Europe la considera la desena àrea més atractiva d’Europa per a la inversió internacional mentre que l’Startup Heatmap Europe Report 2023 conclou que és la tercera ciutat preferida per emplaçar una empresa emergent a Europa només després de Londres i Berlín. El 17,1% dels empresaris emergents i de representants de la comunitat tecnològica triarien Barcelona per impulsar una start-up, mentre que el 34,9% ho farien a Londres i un altre 34% a Berlín. El talent emergent, la consolidació com a nucli d’emprenedoria, la competitivitat en preus en comparació amb altres ciutats europees, la col·laboració publico-privada i el bon posicionament turístic de Barcelona i la seva àrea en serien els principals motius.

Per altra banda, l’any passat es van crear 2.022 empreses emergents al projecte Barcelona&Catalonia Startup Hub que lidera la Generalitat, una xifra que dobla la de fa sis anys.

És una tendència lògica pel pes demogràfic i econòmica de la metròpoli barcelonina si es té en compte que aquesta ja concentra el 45,2% del teixit empresarial del país, amb 110.214 empreses segons les dades de l’any passat. D’aquestes, el 78% estan emplaçades als municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat. A l’àrea metropolitana es concentra el 60% de les empreses de sanitat i serveis socials i el 55% de les firmes de serveis a la producció. La dimensió mitjana d’aquestes empreses també és sensiblement més elevada que la de la resta del país, amb una mitjana de 14 treballadors per 12 a la resta de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona