Economia

economia

Inici d’any amb pujada del preu dels serveis bàsics i dels peatges

El 2024 hi haurà una retirada progressiva de les rebaixes fiscals a la llum i al gas, cosa que incidirà en els preus

El 2024 arrencarà a Catalunya amb una pujada generalitzada del preu dels serveis bàsics i dels peatges de la Generalitat, en un any en què es preveu una desacceleració econòmica i en què algunes entitats, com la Cambra de Comerç de Barcelona, situen la inflació de la comunitat al 3,9%, informa l’agència EFE.

Transport públic

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar la pròrroga durant un any més del descompte estatal del 30% dels abonaments de transport públic urbà i interurbà, que les comunitats autònomes o entitats locals han de completar fins al 50%.

A més, es manté un any la gratuïtat dels abonaments dels trens dels serveis de rodalies i mitja distància, i de les línies estatals d’autobús, així com els descomptes a Avant.

Per part seva, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat augmentar un 6,75% el preu en el transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona i mantenir les bonificacions actuals del 20 % en els títols T-Jove i T-usual, de manera que, sumades a les estatals, suposarà un descompte del 50 %.

Així, per a una zona el preu del bitllet senzill serà de 2,55 euros; la T-casual costarà 12,15; la T-usual, 21,35 i la T-jove, 42,70.

Peatges

Els quatre peatges de les autopistes catalanes, a la C-16 el Túnel del Cadí, els de Vallvidrera i el tram entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, i el de Castelldefels, Sitges i el Vendrell de la C-32, tots ells de titularitat de la Generalitat, pujaran el 2024 al voltant d’un 3%.

Aliments bàsics i aigua

El Govern central ha anunciat el manteniment durant sis mesos més de la supressió de l’IVA per a aliments bàsics i la rebaixa al 5% per a pastes i olis.

Pel que fa a l’aigua, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va acordar a finals de novembre la pujada de la tarifa de l’aigua, que es veurà reflectida al rebut del mes de març vinent, en un 11,5 % a Barcelona i fins a un 15% en altres municipis de l’àrea metropolitana, cosa que suposarà uns 2,5 euros més al mes per abonat de mitjana i uns 5 euros al rebut bimensual.

La llum i el gas

El 2024 hi haurà una retirada progressiva de les rebaixes fiscals a la llum i al gas, cosa que incidirà en els preus.

L’IVA de l’electricitat passarà del 5% actual al 10% durant tot el 2024, mentre que l’impost especial de l’electricitat, que abans era del 5,1% i actualment està al 0,5%, se situarà al 2,5% durant el primer trimestre del 2024 i en el 3,8% durant el segon.

L’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica, suspès en aquests moments i que originàriament és del 7%, tindrà un tipus del 3,5% fins al març i passarà al 5,25% fins al juny.

L’IVA del gas natural, per la seva banda, se situarà en el 10% els tres primers mesos del 2024, mentre que es mantindrà en aquest mateix nivell per als combustibles de biomassa durant tot l’exercici.

Escut social

Dins de les mesures que el Govern ha anomenat central “escut social” es manté fins al 30 de juny la prohibició d’interrompre per impagament els subministraments bàsics d’electricitat, aigua i gas natural als consumidors vulnerables, el descompte del bo social per a famílies vulnerables, la limitació a les pujades del preu de la tarifa regulada del gas, la tarifa veïnal per a comunitats amb calefacció central de gas natural i la congelació del preu de la bombona de butà a 19,55 euros.

L’any també arrencarà amb una pujada del 3,8% de les pensions i amb el salari mínim interprofessional (SMI) congelat en 1.080 euros en 14 pagues fins a l’aprovació del reial decret que fixi el nou per al 2024



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA