Economia

Tenir cura del parc social

Immobiliari

Sant Cugat del Vallès és des de fa temps una de les ciutats de Catalunya amb el preu de l'habitatge més elevat. Per agilitzar la construcció de vivenda social, l'Ajuntament del municipi va crear l'any 1989 la promotora pública Promusa, que des de llavors ha aixecat 2.097 pisos de compra i lloguer.
Encara que el seu ritme de producció no satisfà el conjunt de necessitats de la localitat, els preus de venda i lloguer que ofereix Promusa arriben a ser un 50% més econòmics que els del lliure mercat.

"El Pacte Nacional per l'Habitatge ens ajudarà a impulsar la construcció de vivenda social, gràcies a la suma d'esforços de promotores públiques, cooperatives, fundacions i grups privats", assegura a l'AVUI Mercè Conesa, tinent d'alcalde de Territori del municipi, que està governat per CiU.

Noves àrees residencials
El gran problema que, no obstant, Conesa apunta per construir més habitatge protegit a Sant Cugat del Vallès és la falta de sòl. "La ciutat ja no creixerà més i cada vegada és més complicat obtenir sòl, cosa que al final ens obligarà a aconseguir-ne mitjançant vivendes dotacionals o petites operacions", diu Conesa.

Per aquesta raó, Sant Cugat del Vallès descarta acollir àrees residencials estratègiques, noves zones de ràpida urbanització i amb el 50% de la vivenda social, tal com recull el Pacte Nacional per l'Habitatge. "A banda que no tenim sòl per acollir aquestes àrees cal anar molt en compte perquè no es converteixin en zones d'exclusió i, sobretot, han d'anar adreçades a persones que estiguin empadronades al municipi", afirma Conesa.

Malgrat aquesta escassetat de sòl, l'any passat la localitat vallesana va lliurar un total de 265 vivendes protegides, una xifra que la converteix en la tercera de Catalunya per volum d'entrega, només superada per les dues ciutats més poblades de Catalunya: Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

L'Ajuntament de Sant Cugat també té una especial cura del parc de pisos protegits construïts per Promusa. La promotora pública va anunciar el desembre passat que havia obert 25 expedients a adjudicataris de pisos protegits per presumptes irregularitats. Segons el consistori, els adjudicataris no ocupaven el pis de promoció municipal com a residència habitual i permanent, una obligació essencial per als propietaris d'un pis de Promusa.

La promotora pública ha aconseguit proves que demostren que els pisos no els ocupava ningú o, fins i tot, estaven arrendats a terceres persones que no eren les adjudicatàries, mentre el propietari tenia la residència en una altra vivenda. Els pisos recuperats es posaran a disposició dels sol·licitants que estan a la llista de reserva de les promocions en venda.

Polítiques per a joves
Fruit dels elevats preus que es donen al municipi i que fan molt difícil l'accés de veïns joves a una vivenda, el consistori ha impulsat diverses promocions especialment dirigides a aquest col·lectiu. En aquest moment hi ha en marxa tres promocions que sumen un total de 139 vivendes de compra i lloguer per a joves.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.