Economia

La taxa d’ocupació de les dones a la ciutat es troba en màxims històrics

Una radiografia municipal recull més afiliació femenina a la Seguretat Social però es mantenen desigualtats

La taxa d’ocupació femenina s’ha situat en màxims històrics a Barcelona el quart trimestre del 2023. Així ho afirma l’Ajuntament a partir de l’estudi Les dones al mercat de treball, una radiografia que han elaborat el departament d’Estudis de la Gerència d’Economia i Promoció Econòmica i el Servei d’Igualtat i Diversitat de Barcelona Activa amb motiu del 8-M. L’estudi analitza les dades des del 2002.

L’afiliació femenina a la Seguretat Social, que marca un pic de 610.568 dones, supera la masculina i representa el 51% dels llocs de treball. La presència de dones, però, continua sent molt desigual en funció dels sectors: oscil·la entre el 18,6% a la construcció i el 83,2% a les activitats de la llar.I la bretxa salarial entre homes i dones a la ciutat se situa en el 17,1%.

“La taxa d’ocupació femenina a la ciutat és molt bona. Això vol dir que les dones som al mercat laboral, però la qüestió encara és quins llocs hi ocupem i quina valoració tenen. Els sectors amb pitjors condicions laborals encara són els més feminitzats”, valora la regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica, Raquel Gil. La regidora posa en valor iniciatives com la IT Academy, l’acadèmia d’alta especialització en tecnologies de la comunicació i la informació de Barcelona Activa, on el 2023 el 40% dels alumnes ja eren dones. Gil insisteix en la importància dels “referents femenins” en sectors encara molt masculinitzats.

Tant la taxa d’activitat femenina (83,1%) com la taxa d’ocupació femenina (77,9%) són superiors a les de la mitjana de Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Segons aquest estudi, la participació de la dona al mercat de treball se situa a Barcelona més de deu punts per sobre dels valors de la UE, tot i que en tots els àmbits analitzats les taxes femenines són inferiors a les masculines.

La taxa d’atur femenina, per exemple, es troba a nivells similars als del 2008 (6,3%) –el segon més baix en 15 anys–, tot i que està per sobre de la taxa d’atur masculina (5,9%). El 43,5% de l’atur femení és de llarga durada, i al tancament del 2023, 15.251 dones es trobaven en aquesta situació des de feia més de dos anys, una xifra que representa el 58,8% del total de l’atur de llarga durada.

L’estudi també posa de manifest que el quart trimestre del 2023 les dones doblaven els homes en jornades de treball a temps parcial (un 19,9% respecte del 8,8%). Segons l’Enquesta de Població Activa del 2023, aproximadament un terç de les dones que treballen a temps parcial ho fan de manera involuntària.

A banda, l’any 2023 la contractació indefinida de dones a Barcelona es va situar en 174.297 contractes, un 41,8% de la contractació femenina total. Aquesta xifra suposa un increment de 24,4 punts respecte del 2021, i és el percentatge més alt de la sèrie històrica, des del 2002. El creixement és conseqüència, sobretot, de la reforma laboral del 2022, segons el consistori, i es nota també entre els homes, entre els quals aquesta modalitat representa el 44,1% del total de la contractació.

Pel que fa a la procedència, l’any 2023 a Barcelona es van formalitzar 231.606 contractes a persones estrangeres, un 28,3% del total, la meitat dels quals (116.431) van ser signats per dones (un 14,2% de la contractació laboral a la ciutat).

Restauració i vendes

El 70,1% de les contractacions a dones estrangeres corresponen a treballs de restauració, personals i com a venedores i en ocupacions elementals, una proporció més de 20 punts superior a la del conjunt de les dones (47,1%). Un 11,3% fan treballs professionals científics i intel·lectuals (un percentatge molt inferior al de les dones nacionals, que arriba al 22,6%) i un 10,8% treballs d’oficina, comptables i administratius.

Cal remarcar que el 0,8% de la contractació de dones estrangeres correspon a càrrecs de directores i gerents, un valor superior al del conjunt de les dones (0,6%) i molt similar al dels homes (0,9%).

Sobre la bretxa salarial entre homes i dones a Barcelona, l’estudi posa de manifest que es dona en totes les franges d’edat, nacionalitats i grups professionals, en gairebé la totalitat de sectors i amb tot tipus de contracte i jornada. El salari mitjà de les dones el 2022 va ser de 30.693 euros anuals, un 17,1% inferior al dels homes (37.006 euros). Aquest indicador s’ha reduït en més de 8 punts en relació al període 2012-14, en què superava el 25%. La reducció, afirma l’Ajuntament, és conseqüència de l’augment del sou mínim interprofessional, i la devaluació salarial que han experimentat els homes en la darrera dècada.

Finalment, el consistori destaca que dins del col·lectiu de treballadors pobres predominen les dones: l’any 2022 a Barcelona el percentatge de dones que cobraven sous de 1.000 euros o menys era del 30,1% (pel 25,9% dels homes). Aquesta desigualtat de 4,2 punts percentuals apareix en totes les franges d’edat, i s’agreuja en la franja de 50 anys o més. L’any 2022, la pobresa salarial a Barcelona va afectar un 12,6% de la població, essent més elevada entre les dones (13,8%) que entre els homes (11,4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA