Economia

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions ramaderes

El Govern aposta per fomentar les planes de biogàs a Catalunya. Ho fa amb una línia de 46 milions d’euros en subvencions, especialment enfocada a les petites i mitjanes explotacions ramaderes, segons informa l’Acn. D’aquesta manera es vol promocionar “l’economia circular”, per tal que els mateixos residus gene-rats a les granges, es puguin transformar després en energia. Les ajudes cobreixen fins a un màxim del 35% del cost de la planta, però aquest percentatge es pot enfilar fins al 55% en cas que el propietari de l’explotació accepti també rebre residus externs. A més, des del Govern animen a que diversos propietaris es puguin agrupar per fer una sola planta. D’aquesta manera optaran a una subvenció i es pot dividir el cost de la instal·lació de la infraestructura.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha manifestat que amb l’impuls del biogàs com energia verda “convertim el tractament de les dejeccions ramaderes en una oportunitat per generar energia verda i en un producte de valor afegit com els fertilitzants”. “El biogàs és una oportunitat pel sector, i pel país, ja que ens trobem en un moment de transició que hem de saber aprofitar. Des del Departament d’Acció Climàtica acompanyarem el sector primari amb aquest projecte que ens permet reconnectar amb el territori, apostar per iniciatives locals i posar en valor les economies circulars”, ha afegit la directora durant la visita que ha fet aquest matí a les instal·lacions de Mas Bes a Salitja, a Vilobí d'Onyar. 

Més de dotze anys fa que la granja Mas Bes  va “afrontar el repte” d’instal·lar una planta de biogàs, a tocar d’on tenen els coberts amb prop de 700 vaques, explica l'Acn. A dia d’avui, segons explica el propietari, Joan Vinyoles, està “amortitzada de sobres”. I és que aquesta és una de les poques granges catalanes que tenen una planta de biogàs que s’alimenta de les dejeccions dels propis animals, però també dels residus que els porten amb camions des d’altres llocs. Un cop han recollit els propis i de fora, els aboquen al que anomenen les “basses d’entrada”. Es tracta de residus categoritzats i “amb interès per fer biogàs”. De les basses, passen a dos grans dipòsits, anomenats digestors, on s’hi estan entre 20 i 40 dies per aconseguir el biogàs, que després passa per un tub al motor que el transforma en energia. “El que hi ha és una vessant mediambiental per aprofitar el residu com un valor i com un fertilitzant, en definitiva”, assenyala Jaume Vicens, gerent de l’empresa especialitzada en instal·lacions de plantes de biogàs, Apergas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA