Economia

Amèrica del Nord

El Banc de Canadà rebaixa el tipus d’interès per primera vegada en quatre anys

L’entitat basa la decisió en la caiguda sostinguda de la inflació

L’anunci es produeix en la vigília de la reunió del Banc Central Europeu, que previsiblement retallarà el preu del diner un quart de punt

El Banc de Canadà ha retallat aquest dimecres els tipus d’interès en un quart de punt, fins al 4,75 %. És la primera vegada des del març de 2020, a l’inici de la pandèmia de la Covid-19, que el banc central canadenc rebaixa el preu del diner.

La institució ha justificat la decisió en considerar que la inflació, que a l’abril es va situar en el 2,7 %, manté una tendència sostinguda a la baixa. La taxa subjacent, la que no té en compte els preus més volàtils, com l’energia i els aliments frescos, també s’ha alentit, per la qual cosa l’entitat confia que l’augment de preus es continuarà moderant fins a la l’objectiu del 2 %.

“Davant la continuada evidència del relaxament de la inflació subjacent, el consell de Govern [del Banc de Canadà] ha acordat que la política monetària ja no necessita ser tan restrictiva i ha reduït el tipus d’interès en 25 punts bàsics”, ha declarat el regulador.

Els tipus d’interès al Canadà van començar al març de 2022, després de la invasió russa d’Ucraïna, una escalada dels tipus d’interès per controlar la inflació, que va tocar sostre al juny d’aquell any amb una taxa del 8,1 %. El preu del diner es mantenia en el 5 % des del juliol de 2023.

A l’espera del BCE

L’anunci del Banc de Canadà es produeix el dia abans que el Banc Central Europeu (BCE) confirmi –o no– la primera baixada dels tipus d’interès, dos anys després de l’inici del cicle d’enduriment per l’escalada de la inflació. Es dona per fet que l’entitat que presideix Christine Lagarde retallarà també un quart de punt el preu del diner, fins al 4,25 % per a les principals operacions financeres. El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, va apuntar en una entrevista fa pocs dies que havien estat “molt transparents sobre la decisió a la reunió de juny. I estams adoptant un enfocament prudent, que advocaria a favor d’una reducció de 25 punts basics”, va dir.

Però, de moment, es desconeix si la institució iniciarà un cicle a la baixa o mantindrà els tipus estables durant un temps, a l’espera de veure com evoluciona la situació econòmica. En part, la decisió dependrà de les previsions macroeconòmiques que el BCE també publicarà demà dijous.

La cotització de l’euro respecte del dòlar dels Estats Units ha caigut fins als 1,0866 en la vigília de la reunió del BCE. L’entitat ha fixat el tipus de canvi en 1,0872 dòlars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia