Economia

La UE reclama 60 milions en ajuts agrícoles a Espanya

Agricultura

Espanya haurà de tornar a Brussel·les 59,6 milions d'euros d'ajudes agrícoles que ha malbaratat. La Comissió Europea ha exigit al govern espanyol que li reemborsi els 54,95 milions de subvencions europees que va dilapidar el 2003 i el 2004 plantant vinyes a Castella-la Manxa i Extremadura, tot i no tenir permís per fer-ho.
El cultiu de la vinya està limitat pels drets de plantació, quotes amb què Brussel·les intenta evitar que es produeixin grans excedents de vi i que començarà a eliminar l'any 2015. Espanya va saltar-se aquests drets de plantació i va subvencionar noves vinyes a Castella-la Manxa i Extremadura, tot i no tenir-ne autorització.

La CE també exigeix a l'Estat espanyol que recuperi els 2,75 milions que els productors de plàtan van embutxacar-se tot i no haver superat els controls de qualitat obligatoris. I vol que li lliuri 1,9 milions més, perquè no li surten els números en les auditories financeres agrícoles.

Tot i que Brussel·les ha castigat deu socis més de la Unió Europea, l'Estat espanyol és, amb molta diferència, el que més irregularitats ha comès amb els fons de la política agrària comuna (PAC).

72% dels diners reclamats
Els prop de 60 milions d'euros que Espanya haurà de retornar a les arques comunitàries representen el 72% dels 83 milions que la comissaria europea d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Mariann Fischer Boel, va reclamar ahir al conjunt dels Vint-i-set. "Són diners dels contribuents, i tenen dret a saber que s'utilitzen correctament", va defensar Fischer Boel, que va advertir que treballa a fons per mantenir el màxim control possible sobre les despeses agrícoles.

França, també per il·legalitats en les subvencions al sector del plàtan, i per no aplicar sancions als productors de tabac, haurà de retornar 11,9 milions d'euros en ajudes. I Alemanya, Itàlia i Luxemburg deuen a Brussel·les 4,66, 4,34 i 2,08 milions, respectivament, per haver violat també la normativa de la PAC o no haver aplicat els procediments de control que preveu.

Els altres sis Estats denunciats, i que hauran de reemborsar quantitats inferiors al milió d'euros, són Irlanda (770.000 euros), Portugal (270.000), Àustria (60.000), Dinamarca (30.000), la República Txeca (10.000) i Holanda (8.000).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ