Economia

La UE reclama 60 milions en ajuts agrícoles a Espanya

Agricultura

Espanya haurà de tornar a Brussel·les 59,6 milions d'euros d'ajudes agrícoles que ha malbaratat. La Comissió Europea ha exigit al govern espanyol que li reemborsi els 54,95 milions de subvencions europees que va dilapidar el 2003 i el 2004 plantant vinyes a Castella-la Manxa i Extremadura, tot i no tenir permís per fer-ho.
El cultiu de la vinya està limitat pels drets de plantació, quotes amb què Brussel·les intenta evitar que es produeixin grans excedents de vi i que començarà a eliminar l'any 2015. Espanya va saltar-se aquests drets de plantació i va subvencionar noves vinyes a Castella-la Manxa i Extremadura, tot i no tenir-ne autorització.

La CE també exigeix a l'Estat espanyol que recuperi els 2,75 milions que els productors de plàtan van embutxacar-se tot i no haver superat els controls de qualitat obligatoris. I vol que li lliuri 1,9 milions més, perquè no li surten els números en les auditories financeres agrícoles.

Tot i que Brussel·les ha castigat deu socis més de la Unió Europea, l'Estat espanyol és, amb molta diferència, el que més irregularitats ha comès amb els fons de la política agrària comuna (PAC).

72% dels diners reclamats
Els prop de 60 milions d'euros que Espanya haurà de retornar a les arques comunitàries representen el 72% dels 83 milions que la comissaria europea d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Mariann Fischer Boel, va reclamar ahir al conjunt dels Vint-i-set. "Són diners dels contribuents, i tenen dret a saber que s'utilitzen correctament", va defensar Fischer Boel, que va advertir que treballa a fons per mantenir el màxim control possible sobre les despeses agrícoles.

França, també per il·legalitats en les subvencions al sector del plàtan, i per no aplicar sancions als productors de tabac, haurà de retornar 11,9 milions d'euros en ajudes. I Alemanya, Itàlia i Luxemburg deuen a Brussel·les 4,66, 4,34 i 2,08 milions, respectivament, per haver violat també la normativa de la PAC o no haver aplicat els procediments de control que preveu.

Els altres sis Estats denunciats, i que hauran de reemborsar quantitats inferiors al milió d'euros, són Irlanda (770.000 euros), Portugal (270.000), Àustria (60.000), Dinamarca (30.000), la República Txeca (10.000) i Holanda (8.000).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar