Economia

L'Estat espanyol torna al dèficit públic, però se salvarà de la multa europea

El vicepresident del govern espanyol i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha admès aquest divendres que l'economia pública de l'Estat espanyol registrarà "clarament" dèficit aquest any i el vinent, però ha assegurat que no superarà el límit del 3% de dèficit públic en relació al producte interior brut (PIB).

"Creiem que aquest any tancarem amb dèficit clarament, fet que inicialment no estava previst i estem treballant pel pressupost de l'any vinent, ja que possiblement partirem amb un dèficit inicial", ha dit Solbes a en arribar a la reunió informal de ministres d'Economia de la Unió Europea (UE) a Niça.

Per la seva part, el comissari d'Assumptes Econòmics, Joaquín Almunia, ha dit aquest divendres que creu que Espanya no superarà el límit del 3% de dèficit públic, límit fixat pel pla d'estabilitat europeu. Travessar aquest límit pot comportar la imposició d'una multa de la Unió Europea. Les causes d'aquest dèficit són la crisi econòmica i la caiguda de la construcció aquest any i el vinent.

Almunia ha anunciat que, en canvi, Irlanda, l'altre país de l'eurozona que pateix un fort ajust del sector immobiliari, pot sobrepassar el límit de dèficit aquest any, malgrat que el govern de Dublín havia previst al principi de l'exercici aconseguir un superàvit.

Almunia ha explicat que la alentiment econòmica s'ha traduït en una reducció dels ingressos tributaris i en un augment de la despesa pública, entre altres coses per pagar les prestacions per l'atur. Això ha provocat que les previsions de superàvit de governs com l'espanyol i l'irlandès hagin quedat desfasats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.