Economia

Els pagesos alerten que la vinya i el vi estan en perill si no s'elimina l'excedent de raïm

Una tractorada de protesta convocada per Unió de Pagesos col·lapsa Vilafranca del Penedès

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha alertat que el sector de la vinya i el vi de Catalunya està en perill de desaparèixer si l'Estat no elimina l'excedent de raïm i la Generalitat no defensa els seus interessos davant de Madrid.

Uns 500 pagesos, amb un centenar de tractors, s'han manifestat aquest dissabte i han col·lapsat el trànsit dels carrers del centre de Vilafranca del Penedès. El sindicat agrari assegura que els pagesos fa anys que no cobreixen ni tan sols els costos de producció i que el preu del raïm ha caigut un 15% en només un any. Volen que els paguin 40 cèntims per quilo de raïm, enlloc del 27 cèntims que reben ara, per garantir el futur de les explotacions.

També reclamen ajuts per eliminar els excedents que ja s'arrosseguen de campanyes anteriors, segons el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

Caball ha criticat els "preus  de misèria" i ha advertit de la caiguda de les vendes d'algunes productores multinacionals, que representen el 70% del mercat per als viticultors.

Pel líder sindical dels pagesos, cal fixar  unes "normes pactades a tot el món" perquè les multinacionals no puguin disminuir les seves compres entre un 30% i un 50% perquè al capdavall tenen prestigi gràcies al raïm que compren als viticultors, que depenen d'ells.

Amb el lema Preus justos per al raïm i per al vi, els agricultors han exigit a la Generalitat la destil·lació de crisi per eliminar excedents i salvar una campanya que està en perill.

També han criticat el ministeri de Medi Ambient, que fa dues setmanes ja va deixar passar l'oportunitat de destinar fons de procedència europea a la destil·lació, que consideren "necessària" perquè el sector planti cara a la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.