Economia

La producció de la verema baixarà enguany un 10%

La majoria de les denominacions d'origen preveuen obtenir menys tones de raïm que en la campanya passada i en alguns punts la collita baixarà fins al 30%

Malgrat alguns focus de fongs, l'estat sanitari del gra és bo

Mai no plou a gust de tothom. I les pluges d'estiu han estat intenses a tot el país, però els pagesos i elaboradors de vins i caves les han vist de manera diferent en funció d'on tenien les vinyes. La majoria dels consells reguladors de les denominacions d'origen catalanes coincideixen que la producció d'aquest any estarà per sota de la de l'any passat i retornarà als índexs “normals”. En alguns punts de l'Empordà, fins i tot, podria baixar fins a un 30%, malgrat que la reducció de la producció oscil·larà per norma general entre el 10% i el 15%.

Els problemes no vénen de les pluges d'estiu, sinó de molt abans: de la primavera. El procés de floració del raïm no va acabar de quallar i els gotims han crescut amb menys grans.

Maduració lenta

Com que les temperatures han estat més suaus, la maduració ha estat més lenta i l'inici de la verema s'ha retardat entre una setmana i deu dies respecte al 2009. Els primers que van collir van ser els viticultors que destinen la producció a fer vi base per a l'elaboració de cava, alguns al límit de la graduació requerida. L'aparició d'alguns focus de malura també van fer avançar la collita de les varietats primerenques a les denominacions d'origen més productives.

La previsió de la DO Catalunya apunta a una reducció de les collites de merlot, ull de llebre i garnatxa negra, però confia que les últimes pluges hagin engreixat les varietats primerenques i compensin així la producció total.

A la Terra Alta les estimacions inicials eren d'una producció d'uns 38 milions de quilos de raïm, per sota de les de la campanya passada, però l'inici de la verema ha fet veure que la producció encara serà més baixa. Malgrat això, l'estat sanitari del raïm és òptim.

A la Conca de Barberà confien que el bon temps permetrà controlar alguns focus de podridura que van sorgir amb les pluges d'agost. Les temperatures suaus han retardat l'inici de la verema respecte a l'any passat i els pagesos podrien començar a collir passat el 15 de setembre.

Al Penedès han començat a collir aquesta setmana. Confien a mantenir els índexs de producció, ja que si bé hi ha varietats que baixaran respecte a l'any passat, les pluges han engreixat notablement el macabeu, que ja es comença a collir.

LA XIFRA

30
per cent
ha baixat la producció en alguns punts de l'Empordà i en vinyes aïllades, però són casos excepcionals.

El temps tindrà l'última paraula

Tot just després de començar la verema i veure que els primers focus d'humitats s'han assecat bé i s'han pogut controlar algunes podridures, els viticultors confien que la campanya serà bona. El gra, en la majoria dels casos, es mostra sa, malgrat que sigui més petit i menys abundant que en la campanya passada. Ara, però, qui mana és el temps. Si es compleixen els pronòstics de bon temps per a la pròxima setmana, els pagesos hauran fet un pas més per garantir una producció de bona qualitat, amb bones aromes. Però la incertesa és present en totes les converses mantingudes amb els viticultors. A cap no li fa por començar a collir més tard: aquesta possibilitat no fa perdre la paciència a ningú. El que els espanta és la humitat, que pot frenar la maduració i el grau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona