Economia

El 2010, més i pitjor crisi agrària

La pagesia tem un altre any nefast si no es controla la gran distribució. Els productors de fruita cobren la meitat del preu que rebien el 2008

Alguna cosa haurà de canviar aquest 2010 si es vol mantenir viu el sector agrari. I és que diferents productors consultats no veuen, ara per ara, cap "brot verd". És més, la percepció és molt pessimista per una aguda crisi de preus en la qual la UE, l'Estat i la Generalitat poca cosa han fet.

Els pagesos denuncien que les administracions prefereixen donar marge al mercat per a la seva autoregulació, malgrat que aquest últim any la gran distribució ha fet el que ha volgut. Afegeixen que no disposen de recursos per invertir i menys encara per a la recerca.

Portaveus de diversos sectors apunten a un manteniment d'aquesta crisi de preus en què tots els subsectors venen collites i bestiar per sota dels costos de producció.

La descapitalització, la manca de crèdit, l'augment de costos, la importació desmesurada de països tercers i sense els mateixos controls que al mercat europeu dibuixen un trist panorama per al 2010.

Raül Sales, responsable de fruita d'Unió de Pagesos, explica que, al marge de la incògnita sobre la propera collita, "serà impossible remuntar preus, tot i que no hi ha estocs, si els governs no fan res per evitar les males pràctiques de la gran distribució". Afegeix que estan començant a cobrar la producció d'enguany i que "en préssec i nectarina resulta la meitat que l'any anterior", és a dir, que de cobrar 55 o 60 cèntims per quilo s'ha passat a 27 o 30 cèntims. En poma, cobren de 17 a 24 cèntims, "que és absolutament ruïnós", segons Sales.

Jaume Pedrós, del sector farratger d'UP, alerta d'una caiguda de preus per la competència dels EUA i la reducció de cabana ramadera. Josep Panadés, president de Cebacat, manifesta que els costos han pujat un 54% en cinc anys i que han perdut un 30% de la collita per exigències de mercat i pèrdues climatològiques.

Juan Pedro Florido, de càrniques El Pozo, ha rebut el premi Pronosporc de Mercolleida al millor analista de 2009 i augura que el segon semestre el porcí recuperarà consum, però que els preus no pujaran més d'un 4%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona