Economia

Gas Natural Fenosa reclama que la tarifa elèctrica reflecteixi els costos reals

El grup energètic, que estrena marca, demana "seny" en el desenvolupament de les renovables. Anuncia l'interès pel concurs eòlic que hi ha a Galícia

El discurs dels responsables de la nova Gas Natural després de la integració d'Unión Fenosa no va ser precisament populista. Salvador Gabarró, president del grup, va reclamar al govern central mesures "poc agraïdes" per optimitzar el sector energètic espanyol. Entre aquestes mesures, la que impliqui "pagar l'electricitat al seu cost real", fet que comportaria, segons els seus càlculs, reduir els costos o elevar la factura actual "almenys un 20%".

En opinió de Gabarró, que va xifrar el dèficit de tarifa acumulat en 20.000 milions, "4.000 només el 2009", la política que pressuposa que la tarifa serà deficitària "no és la millor per enviar missatges d'estalvi energètic".

Paral·lelament, el president del grup va instar a "compassar" l'impuls oficial a les energies renovables a la seva sostenibilitat econòmica i al creixement de les necessitats de generació d'Espanya. Gabarró va posar l'accent en l'eficiència econòmica de les centrals de cicle combinat enfront de les centrals eòliques i, sobretot, de l'energia fotovoltaica.

Finalment, Gabarró va criticar la formació actual del preu de l'electricitat i va reclamar la reforma del pool on se subhasta, que "no reflecteix el cost real" i on l'electricitat dels cicles combinats només representa un 20%.

Tots aquests canvis s'haurien d'implantar de forma immediata, a parer de Gabarró, que, no obstant això, es va declarar a favor de les renovables, desenvolupades "amb seny". En aquest sentit, Rafael Villaseca, conseller delegat de la companyia, va anunciar l'interès de Gas Natural Fenosa per un concurs eòlic a Galícia.

Es manté la papallona
Gabarró i Villaseca van aprofitar la celebració de la junta d'accionistes per presentar la nova marca del grup després de la integració de Gas Natural amb l'elèctrica gallega: Gas Natural Fenosa comptarà amb una tipografia feta expressament i mantindrà el logotip històric de Gas Natural, la papallona, com a "icona" més popular del sector energètic espanyol, segons el conseller delegat.

Durant la junta general d'accionistes, l'empresa va acordar abonar 730 milions d'euros en concepte de dividend, 0,792 cèntims per acció. Aquesta xifra suposa un pay out, és a dir, el tant per cent del benefici que obtenen els accionistes, del 61%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.