Economia

La Unió Europea es blinda per triar els immigrants

La Unió Europea (UE) ha fet un altre pas cap al blindatge contra la immigració amb un acord per restringir estrictament a les necessitats del mercat laboral l'entrada d'estrangers.

El consell de ministres comunitari ha tancat aquest dijous un acord polític que serà aprovat formalment en la cimera de líders de la UE del 15 i 16 d'octubre.

El text, deu deu pàgines, limita la immigració a les necessitats del mercat laboral i a la capacitat d'integració del país d'acollida, amb voluntat de fermesa total contra els sense papers. El tracte també descarta les regularitzacions extraordinàries.

Aquest pacte és un dels objectius prioritaris de la presidència francesa de la UE i, de moment, es parteix d'un compromís polític a partir del qual s'han d'articular les noves mesures de la política comú d'immigració, que prendran forma en els propers anys.

El ministre francès d'Immigració, Brice Hortefeux, ha rebutjat que la UE esdevingui, amb aquest pacte, una "fortalesa", però ha dit que tampoc pot ser un "colador" pel qual es pugui passar sense control.

"Una Europa colador significa la porta oberta a la clandestinitat i a la indignitat" dels immigrants, ha afirmat Hortefeux, un dels artífexs del pacte, després del consell de ministres de Justícia i Interior.

El ministro espanyol de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha considerat el pacte com "un gran pas" per "lligar els fluxos migratoris al mercat de treball" per evitar el tràfic de persones i els abusos contra els sense papers.

El pacte té cinc punts bàsics: organitzar la immigració legal segons les necessitats i la capacitat d'acollida, combatre la immigració il·legal i expulsar els irregulars, enfortir els controls fronterers, augmentar la cooperació amb els països d'origen i millorar el sistema d'asil.

"La Unió Europea no disposa de mitjans per acollir dignament tots els emigrants que esperen trobar-hi una vida millor", assenyala clarament el text.

Targeta blava
Dins de l'objectiu de tenir una immigració controlada i selectiva, el consell de ministres ha arribat a un principi d'acord per crear una targeta blava per atraure immigrants altament qualificats. La targeta blava oferirà avantatges legals i pràctics als immigrants més capacitats, procedents de països extracomunitaris, que actualment solen preferir anat als EUA o al Canadà, on hi ha una targeta verda en la qual, precisament, s'inspira el projecte europeu.

La proposta defineix com immigrants altament capacitats els que tinguin estudis universitaris d'almenys  tres anys o una experiència professional demostrable en una feina equivalent durant un mínim de 5 anys.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.