Economia

La Generalitat aposta per aliar-se amb altres territoris amb dèficit fiscal

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assegurat que les dades sobre el dèficit fiscal català difoses pel govern espanyol aquest dimarts demostren que l'actual model de finançament és "insuficient i injust", per la qual cosa ha defensat "aliances" amb les comunitats balear i valenciana, i fins i tot amb Madrid "si fa falta", per canviar aquest sistema.

Huguet, que exercia avui de portaveu català, s'ha referit així a l'estudi espanyol que revela que Catalunya té un dèficit fiscal anual que va entre el 6,38% i el 8,7%, dades només un punt per sota de les estimacions del govern català.

Huguet ha evitat parlar d'un "front comú" entre aquestes comunitats, però ha subratllat que és "legítim que comunitats amb problemàtiques similars s'aliïn", ja que el sistema es pactarà al consell de política fiscal i financera.

De la mateixa manera que el conseller d'Economia, Antoni Castells, el conseller republicà ha "desvinculat" aquestes dades de la negociació del nou model de finançament en comentar que no s'han de "barrejar" dades.

No obstant això, ha subratllat que encara que "en la negociació en si no apareixerà aquest assumpte", "és clar que la transparència (de les balances fiscals) dóna arguments de pes per dir que això no pot continuar així".

Preguntat per la tesi del secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, que hi ha una "correcta redistribució de la renda a través de la despesa pública", Huguet li ha replicat que la conclusió del govern català és l'"oposada".

"El govern català, amb el seu president al capdavant, diu que aquest model és injust i insuficient", ha etzibat Huguet, per a qui les balances fiscals donades a conèixer avui "invaliden" el sistema actual de finançament, que "no és bo" i queda "lluny" del model federal.

Després de conèixer-se que set comunitats amb menys recursos es reuniran l'1 d'agost a Oviedo per evitar perdre recursos davant el nou model de finançament, el conseller ha afirmat que també Catalunya ha d'aliar-se, ja que "altres ho fan".

Per això, ha remarcat que Catalunya ha d'estar "al costat de les Balears, de la Comunitat Valenciana i de Madrid si fa falta", ja que "és legítim que aquests territoris parlin, s'agrupin i defensin criteris comuns".

Huguet ha celebrat que les xifres de dèficit fiscal de l'Estat "no desentonin" amb els càlculs del grup d'experts de la Generalitat. "L'anàlisi que es fa des de Catalunya des dels anys noranta és correcte, ja que com a molt hi ha un punt de diferència", ha conclòs Huguet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.