Economia

Habitat ingressarà 10 milions per la venda de la seva seu

Crisi immobiliària

Habitat ingressarà uns 10 milions d'euros, descomptades les càrregues hipotecàries, per la venda que està ultimant de la seva seu a Barcelona a Caixa Manresa, segons han explicat fonts financeres coneixedores de les negociacions.

Habitat, presidida per Bruno Figueras, realitza aquesta operació per aconseguir liquiditat per a la companyia i poder-se mantenir en activitat malgrat haver presentat sol·licitud de concurs de creditors –equivalent a l'antiga suspensió de pagaments– aquesta setmana, amb un passiu de 2.300 milions.

Aquesta liquiditat ha de servir per acabar els prop de 250 pisos que falten per entregar i que construeix Agromán, filial constructora de Ferrovial, que té un 20% d'Habitat i el suport de la qual serà clau per poder complir amb els compromisos subscrits.

Quan Habitat va comprar a Ferrovial la seva divisió immobiliària per 2.200 milions fa gairebé dos anys, precisament l'operació que va generar el deute i que ha provocat el concurs, es va comprometre a fer que les seves promocions les construís Agromán.

El preu de la venda de la seu, un edifici que comercialitza la firma de consultoria Jordà i Guasch, no ha transcendit, però, deixant a part la hipoteca que pesa sobre la nova seu, Habitat percebrà prop de 10 milions de liquiditat per seguir en marxa amb les obres en curs.

Portaveus d'Habitat han evitat fer declaracions al·legant que la companyia va presentar aquesta setmana sol·licitud de concurs, però fonts coneixedores del procés esperen que la venda es formalitzi en pocs dies.

Caixa Manresa, que no és un dels bancs creditors de la promotora catalana, planeja utilitzar els 4.000 metres quadrats de la seu d'Habitat, comprada en molt bones condicions, per instal·lar la seva nova seu institucional a Barcelona.

Seu central
El 2003 Habitat va comprar a la concessionària d'infraestructures Abertis l'antiga seu d'Acesa a Barcelona per un preu pròxim a 12 milions, amb la intenció de reagrupar les seves oficines i fer-ne la seva seu central.

L'immoble, ubicat a la plaça Gal·la Placídia, 1-3, en ple districte de negocis de Barcelona, va ser fins aleshores la seu d'Acesa Infraestructuras, fins que la companyia va traslladar les oficines al Parc Logístic (Consorci de la Zona Franca). Els 4.000 metres quadrats d'oficines estan distribuïts entre les plantes primera i quarta i compten, a més, amb 46 places de garatge.

El volum del passiu
El procés de concurs presentat per Habitat és per volum del passiu, 2.300 milions, el segon més gran que es presenta en tota la història del sector immobiliari espanyol després del de Martinsa-Fadesa, acceptat pel jutge el mes de juliol passat amb un passiu de 5.200 milions sobre un patrimoni de 10.805 milions.

El capital d'Habitat es reparteix entre Figueras i el seu soci, Josep Suñol, que en controlen un 55%; seguits de Ferrovial (20%) i els socis minoritaris Emilio Cuatrecases, Dolores Ortega, Isaak Andic, Emilio Rodés i Construccions Castro, amb un altre 25%.

Bancs creditors
Per la seva banda, els principals bancs creditors, amb un 44% del passiu del concurs, són Caja Madrid (218 milions), La Caixa (199 milions), BBVA (190 milions), Banc Popular (178 milions) Banco Santander (149 milions) i Banc Sabadell (119 milions).

La resta del deute bancari es reparteix entre altres bancs i caixes que, inclosos els majoritaris, sumen 38 entitats, entre les quals destaca l'Institut Català de Finances (ICF), que depèn de la Generalitat, amb un deute contret de 77 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.