Economia

Assecaran tots els arrossars del marge esquerre del Delta

El govern constata que la plaga del cargol poma s'ha estès a la zona de la Marquesa, illa de Mar, Tramontano i les Creus

Es contractaran 10 persones més per retirar els exemplars adults i les postes

El Departament d'Agricultura ha demanat permís a la Unió Europea per assecar tots els arrossars del marge esquerre del delta de l'Ebre just després de la sega de l'arròs, és a dir, d'aquí a un mes. Una autorització que és necessària perquè els arrossaires cobren els ajuts agroambientals de l'arròs, que els comprometen a tenir els camps inundats durant l'hivern. Amb aquesta mesura es pretén minimitzar l'impacte de la plaga del cargol poma, que actualment s'estén per tot l'hemidelta esquerre. “Segons els tècnics si eixuguem els arrossars durant cinc o sis mesos podrem combatre la plaga”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Agricultura ja va tramitar l'any passat aquest permís, però el va limitar a una àrea de 4.000 hectàrees, mentre que enguany afectarà pràcticament 10.000 hectàrees d'arrossar. A més, enguany es pretén assecar els camps molt abans.

L'assecament dels arrossars no serà l'única mesura que s'emprendrà per frenar l'expansió de la plaga del cargol poma, sinó que es reclamarà la col·laboració dels agricultors per combatre el mol·lusc invasor. “Demanarem als pagesos que actuen amb un seguit de mesures complementàries, com ara la instal·lació de barreres físiques, ja que la plaga s'ha estès per tota la xarxa de desguàs”, ha manifestat Espanya. En aquest sentit, segons el mapa de densitats de cargol poma que elabora el Departament d'Agricultura, la presència d'exemplars és elevada no només a la zona de l'ermita de l'Aldea, sinó també en altres punts força allunyats com són la Marquesa, illa de Mar, Tramontano i les Creus, amb més de 40 cargols poma per metre quadrat. “Fora de l'àrea inicial hi ha unes 70 hectàrees afectades per la plaga”, ha assenyalat el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre.

També s'incrementarà el personal que treballa en la retirada i destrucció d'exemplars de cargol poma, i a partir del 15 de novembre s'incorporarà una altra brigada de 10 persones que s'afegirà a la que ja treballa actualment (11 persones que estan contractades fins al 31 de desembre) i que treballarà fins al 30 de maig, quan s'incorporaran 20 persones més als treballs per minimitzar la plaga.

Prova pilot

D'altra banda, el Departament d'Agricultura farà una prova pilot a la zona de l'ermita de l'Aldea que consistirà a cremar la palla als arrossars després de la sega per comprovar si té afectació en els exemplars adults i en les postes. “És una actuació que es contradiu amb les mesures agroambientals de l'arròs, però que si funciona l'estendrem a altres zones del Delta”, ha dit Espanya. Serà necessària l'aprovació d'Europa per estendre la prova.

LA XIFRA

9.890
hectàrees
d'arrossar és la superfície que Agricultura ha sol·licitat assecar per combatre el cargol poma.

LA DATA

15.11.10
Una brigada
de 10 persones s'incorporarà als treballs de retirada de cargols poma al delta de l'Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.