Economia

ALBERT GALLIFA PUIG

PRESIDENT DELS CULTIVADORS D'ARBRES DE NADAL ASSOCIATS DE CATALUNYA

“Impulsem una DO de l'avet de les Guilleries”

L'arbre de plàstic i la crisi han afectat el sector, que ha disminuït a la meitat les vendes

Aquest any s'estan recuperant

Ha estat escollit president dels cultivadors d'arbres de Nadal de Catalunya. Malgrat que el mercat català, que bàsicament es concentra a les Guilleries, és líder de vendes a l'Estat espanyol, aquests últims anys la crisi ha afectat el sector, que ha vist com les vendes disminuïen a la meitat per culpa de la crisi i de l'arbre de plàstic.

Com està, ara, el sector?

Hem tingut dos anys amb una davallada important. L'any 2006 havíem calculat que les vendes dels avets arribarien al milió d'exemplars i calculem que aquests darrers dos anys hem baixat a la meitat. Però aquest any, pel que sembla, les vendes han millorat; potser no és una millora molt espectacular però pensem, tot i que encara no hi ha dades concretes, que hi ha hagut més vendes que els anys anteriors.

Vostè ha estat escollit president de l'associació. Quines previsions té per als propers anys?

La més immediata és crear una denominació d'origen dels avets que es conreen a les Guilleries. En aquesta zona no hi ha grans extensions d'avets. Tots es fan en feixes i tot es conrea tradicionalment. Per això ja hem iniciat els tràmits per aconseguir una denominació d'origen que volem acompanyar amb un certificat de bones pràctiques mediambientals.

Què pot representar per als productors de les Guilleries tenir una DO pròpia?

Que la gent que compra els nostres arbres sàpiguen que realment surten de la nostra zona. I que altres zones no es puguin aprofitar del nostre nom. Els productors catalans estem augmentant les vendes d'arbres a França, un mercat molt més important que el nostre, i des de fa poc s'ha descobert la qualitat dels nostres arbres.

Quins són els avets que es cultiven a les Guilleries?

Els més tradicionals són l'abies excelsa, l'abies Nordmanniana i l'abies masjoani. L'excelsa i el nordmanniana encapçalen les vendes i suposen un 45% dels encàrrecs aproximadament. L'excelsa és el que té el creixement més ràpid i, per tant, és el més econòmic. Pel que fa al masjoani, que és la tercera espècie més sol·licitada, és un híbrid que va descobrir un cultivador d'Espinelves, i li va posar el seu nom.

Durant uns anys els arbres de plàstic es van imposar. Què fan vostès per aconseguir aturar aquest increment?

Sí que van aconseguir una remuntada, perquè es va fer córrer la idea que eren més ecològics. Com pot ser un article de plàstic més ecològic que un de natural? Les coses han tornat al seu lloc. Nosaltres tenim intenció de posar-nos en contacte amb les administracions per conscienciar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga