Economia

nuclear

Vinculen el debat sobre la vida útil de les nuclears a la negociació col·lectiva

El govern estatal no desmenteix un hipotètic pacte per allargar la durada de les centrals amb els sindicats, que ho neguen amb matisos

El plantejament arriba en plena ofensiva del sector nuclear per operar més enllà dels 40 anys

El govern espanyol no va ser capaç ahir de desmentir que hagi pactat amb els sindicats majoritaris la possibilitat d'allargar la vida útil de les centrals nuclears a canvi que les organitzacions sindicals no obstaculitzin l'endarreriment de l'edat de jubilació. Un extrem considerat ahir com a “surrealista” pels ecologistes i publicat dimecres per La Vanguardia. Ahir, els sindicats UGT i CCOO van negar haver cedit en un dels puntals de la negociació col·lectiva, si bé van acceptar que a l'estira-i-arronsa amb el govern estatal al voltant de les reformes econòmiques i socials s'han afegit elements com la indústria o el mix energètic, “sense entrar en els detalls”. “Si no estàvem disposats a canviar cromos en la negociació de les pensions, molt menys ho estarem ara”, va insistir Fernando Lezcano, portaveu de CCOO, sindicat que a més va apel·lar al seu esperit antinuclear. “No vam fer una vaga general per demanar-li al govern que allargui la vida de les centrals”, va dir el secretari confederal de Medi Ambient, Llorenç Serrano.

Però el cas és que els dos sindicats van admetre que s'estan concentrant “àmbits de negociació que estaven molt dispersos”; i el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va anar més enllà i es va mostrar indirectament disposat a analitzar una pròrroga a la vida útil de les centrals –la llei d'economia sostenible impulsada pel PSOE la manté però en els 40 anys–, ja que va matisar que aquesta possibilitat no afectaria la central de Garoña, el tancament de la qual es preveu per al 2013. I fonts governamentals citades per Europa Press encara van fer més camí i van filtrar que l'executiu estaria disposat a retardar el tancament definitiu de Garoña en favor d'un pacte global sobre les reformes econòmiques.

Tot plegat coincideix amb l'ofensiva del sector nuclear per intentar aconseguir permisos per fer funcionar les centrals fins als 60 anys, amb els arguments de la inversió en seguretat i fiabilitat que va desgranar al desembre l'empresa que gestiona els reactors d'Ascó i Vandellòs. Potser per aquesta música de fons, ahir els col·lectius verds van reaccionar amb fermesa. Ecologistes en Acció o Greenpeace van qualificar d'inadmissible un hipotètic gir pronuclear del govern i van demanar als sindicats que reflexionin sobre els llocs de treball que poden generar les energies renovables. Per la seva banda, IU-ICV va demanar la compareixença de Zapatero al Congrés perquè expliqui una posició “única i definitiva” del seu govern, com també li reclama el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les expedienta l’Estat francès pel seu dèficit pressupostari

barcelona
Economia

El creixement de l’economia catalana quintuplica el de la zona euro el 2023

barcelona

Amazon busca 150 persones per al centre logístic del Far d’Empordà

EL FAR D’EMPORDÀ
empreses

Nvidia supera a Microsoft i es converteix en l’empresa més valuosa del món

barcelona
Economia

Més d’un milió de creueristes desembarquen a Barcelona de gener a maig

Barcelona
economia

Bones perspectives del sector turístic de Lleida per aquest estiu

Lleida
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’alça de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona

Ecosol va contractar 126 persones en risc d’exclusió social durant el 2023

GIRONA
economia

El Vendrell ressalta la fortalesa del seu comerç de proximitat

El Vendrell