Gran angular

contra xifrada

Cervesa a gust

Sol, platja, calor, suor, gola seca, terrassa i... cervesa. La ingesta de la que és considerada la beguda alcohòlica més antiga (a Catalunya hi ha indicis de la seva preparació ja en jaciments prehistòrics com el de Genó, a Lleida, i el de Begues, a Barcelona) es dispara coincidint amb l'arribada de les altes temperatures i dels anuncis que la promocionen com un element irrenunciable del paisatge i caràcter Mediterrani. Els registres del consumidor ibèric (amb 84 litres per persona i any) estan molt lluny de les marques que ostenta la República Txeca (157 litres/any) o Irlanda (131 litres/any), però d'un temps cap aquí el cerveser acèrrim mostra un interès creixent pels fermentats artesanals i per fer-se el seu propi suc de civada.

I s'han ajuntat la fam i les ganes de menjar, perquè, de manera paral·lela a les inquietuds alquimistes dels assedegats cervesers, ha proliferat l'oferta d'utillatges per fer cervesa casolana. El productor novell ho tindrà difícil per competir amb cerveseres històriques catalanes com Damm, Moritz o San Miguel, però si s'ho proposa no patirà massa maldecaps per elaborar i degustar la seva cervesa (i, indefectiblement, fer-se pesat amb les amistats fins que tastin el producte resultant).

NEGOCI A L'ALÇA.

Nereo Garbin és el responsable de Cervesa Artesana Homebrew, un negoci dedicat a la indústria de la microcerveseria i que a més gestiona el web cervesaartesana.es, un autèntic full de ruta per a qualsevol que s'atreveixi a provar sort amb les mescles de llúpols i llevats. Garbin és natural del nord d'Itàlia i pioner en la introducció a l'Estat espanyol d'eines per a la producció de cervesa artesanal: “Fa 15 anys que ens hi dediquem i últimament els resultats són més que bons. Comparant els números dels tres primers mesos d'aquest any en relació amb l'any passat, l'evolució a l'alça és destacable”. Diu, però, que encara queda molt camp per córrer, perquè “el fenomen tot just arrenca. A Itàlia, en canvi, ja no és un fenomen sinó una realitat. Hi ha 350 microcerveseries arreu del país i l'1% de la cervesa que es consumeix és artesana”. A Catalunya proven de fer negoci amb la cervesa artesana marques com Guineu, Bleder, Moska o Glops.

Explica aquest expert cerveser que val la pena anar pas a pas, perquè des que va aterrar a Catalunya (el seu negoci té la seu a Barcelona) n'ha vist de tots colors: “He tingut algunes males experiències” i fins i tot va provar de “fabricar la maquinària aquí, però no funcionava i optem per distribuir màquines de fabricació alemanya”.

La peça estel·lar del catàleg és un alambí de la casa Braumeister que té capacitat per produir 20 litres cada vegada i es ven per 1.170 euros, IVA i despeses de transport a banda. Qui més s'interessa per aquest instrumental solen ser responsables de pubs, cerveseries o restaurants que volen provar de fer-se la cervesa per vendre-la a la clientela. Igualment, bodegues que es dediquen a la producció de vi s'han sumat al carro, “perquè el sector del vi està en crisi i busquen diversificar mercat”.

‘KIT' INICIACIÓ.

Però també hi ha una altre tipus de client, és el client particular inquiet per pujar un graó més en el món de la microcerveseria: “És un client que s'ha estrenat amb els kits bàsics de preparació i a qui ha agradat el resultat”, diu Toni Rabaneda, que exerceix a cervesaartesana.es com a col·laborador de Nereo Garbin.
Els kits bàsics a què es refereix permeten, des d'uns 70 euros aproximadament, disposar de tots els ingredients (maltes i llevats inclosos) i del material bàsic d'un sol ús per experimentar fins a obtenir una quinzena de litres.

Garbin apunta que en molts casos tracta amb un mateix perfil: “El fatxenda alternatiu”, però matisa que “sense donar-hi un sentit pejoratiu, sinó que es tracta de gent preocupada per disposar d'un aliment o d'un producte de qualitat i ecològic” i agafa com a exemple el que es viu als Estats Units, on la cervesa artesanal suposa “un 12% del total de la cervesa que es consumeix. És curiós que un país que no té cultura gastronòmica mostri aquest interès” i sospira, perquè aquesta dèria acabi travessant l'Atlàntic.

Els entesos alerten, però, que per molt precisa que pugui ser la maquinària no és senzill que la cervesa artesana surti sempre igual sinó que, com passa amb una sopa o amb d'altres licors casolans com pot ser la ratafia o el vi, és complicat que els ingredients estiguin sempre en el mateix estat i no és fàcil fer-ne sempre la mescla exacta.

Els qui senten afició per la ingesta de cervesa celebren l'aparició de noves varietats i s'aferren als estudis mèdics que certifiquen que, gràcies a l'aportació d'àcid fòlic i vitamines, és un aliment fantàstic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona