Economia

AGRICULTURA

El preu de l'oli que es paga al pagès cau un 36% en tres anys

Enguany, les importacions han baixat un 27% i Unió de Pagesos culpa a la distribució i les grans cooperatives de la crisi

El preu en origen de l'oli d'oliva verge extra ha continuat davallant aquesta campanya, i la diferència entre l'oli italià -l'altre gran productor europeu- i l'espanyol “mai” havia estat tant gran, segons Unió de Pagesos.

El sindicat va fer públiques ahir diverses dades per reiterar la seva denúncia que la culpable de la crisi a la que s'enfronta el sector “no és de mercat, sinó de preus, provocada per l'actuació abusiva de la gran distribució, que en concentra el 86% de vendes al detall, en connivència amb les principals cooperatives i envasadores”. Al març, l'oli italià es pagava a 5,59 euros de mitjana, mentre que a la demarcació de Barcelona el preu era de 3,13 euros. Malgrat això, la comercialització d'oli espanyol s'ha incrementat un 12%, les importacions han disminuït un 27%, les exportacions han crescut un 18% i el mercat interior ho ha fet un 5%. La meitat de la producció ja està venuda.

Unió de Pagesos considera que, davant la inexistència d'una crisi de mercat, propostes com l'emmagatzematge privat que defensa el ministeri no serviran de res per incrementar els preus en origen. Per contra, reclama als governs català i espanyol que “extremin el control dels compliment de les normatives per evitar abusos de la resta de la cadena alimentària”. Així com accions de promoció dels olis amb denominació d'origen i adequar la fiscalitat dels productors a la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

SANT MARTÍ DE TOUS/ GAIÀ
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?