Economia

MEDI AMBIENT

Invertiran 1,7 milions per a la producció de biogàs en granges mitjançant purins

Aquest projecte europeu assessorarà ramaders del sector lleter i porcí, majoritàriament gironins, i acabarà amb la construcció de diverses plantes

Promoure la producció de biogàs per mitjà de purins com una alternativa energètica de futur per al món rural. És la finalitat de la iniciativa d'àmbit europeu que es va presentar ahir al parc científic i tecnològic de Girona, en la qual participen dues empreses amb seu al parc, Llet Nostra i l'enginyeria Qnorm, i també el Grup de Sanejament Porcí de Girona, sota la coordinació de l'assessoria mediambiental Iris Research&Development.

El projecte, anomenat Geronimo II Bio-Gas, té un pressupost d'1,7 milions d'euros, el 75% del qual està finançat per la Unió Europea. Després d'un període de 30 mesos, la iniciativa ha de culminar amb la construcció de diverses plantes en granges lleteres i de porcí, majoritàriament ubicades a les comarques gironines. Les instal·lacions han de permetre convertir un residu com el purí, sotmès a una exigent normativa mediambiental, en energia (subministrament elèctric o aigua calenta), que pot abastir la mateixa explotació agrària i que també es pot comercialitzar.

Per arribar a aquest punt final, primer es farà una selecció d'explotacions que tenen interès en el projecte i són adequades per dur-lo a terme. En total seran 12 granges: 6 lleteres i 6 de porcí. En el primer cas, seran explotacions associades a la cooperativa Pur Llet –en tenen al Ripollès, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Baix Empordà, l'Alt Urgell i el Pla d'Urgell–. Pel que fa a les porcines, les seleccionades seran totes de la demarcació gironina, i des del Grup de Sanejament Porcí de Girona ja s'ha fet una primera preselecció de 8 granges i diversos sectors del territori gironí que complirien els requisits mínims, que estarien situades a les zones de l'Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

Les explotacions que participin en el projecte tindran un assessorament personalitzat, podran visitar plantes de biogàs que funcionen amb èxit a altres punts d'Europa i se'ls ajudarà en la tramitació del projecte. “Inicialment, la idea no és fer una planta per explotació, sinó una instal·lació que doni servei a diferents granges”, explica Oonagh McNerney, directora d'Iris.

LES FRASES

La planta pot ajudar a complir la normativa sobre la concentració de nitrogen als camps que ve dels purins
Montserrat Balcells
gerent de la cooperativa lletnostra
És important fer pedagogia al sector, però també a la societat sobre els beneficis del biogàs
Eduard Martí
Gerent del grup de sanejament porcí de girona
Les claus

Llum verd a una planta a l'Armentera

a.puig

El director general de l'enginyeria gironina Qnorm, Xavier Sors, va aprofitar l'acte d'ahir per anunciar que la Comissió d'Urbanisme ha donat llum verd a la construcció d'una planta de biogàs a l'Armentera, que requerirà una inversió de 2,5 milions d'euros. La instal·lació generarà la mateixa potència que la planta que funciona des de fa un parell d'anys a Sant Mer (500 quilowatts), però la diferència és que donarà servei a diverses explotacions. Segons va dir Sors, es transformaran unes 22.000 tones de purins anuals, provinents d'una xifra de caps de bestiar que oscil·la de 8.000 a 10.000. Aquesta instal·lació no està directament vinculada al projecte Geronimo II. Però Sors considera que pot simbolitzar un canvi de criteri a la Generalitat. “La tramitació d'aquests projectes és molt llarga, quan només aporten solucions”, afirma. I és que un altre objectiu de Geronimo II és impulsar canvis en l'administració i tendir cap a models europeus com Alemanya, on actualment hi ha 6.000 plantes de biogàs i el 2018 es preveu que la xifra s'hagi doblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid