Economia

La Vall d'Aran té la renda per càpita més alta de Catalunya

Els dos Pallars i l'Urgell són les comarques amb més riquesa i el Baix Llobregat i la Selva, amb menys

Dos municipis vallesans, Matadepera i Badia del Vallès, el més ric i el més pobre del país

La Vall d'Aran és la comarca amb la renda per càpita més alta, 20.900 euros per habitant el 2008, un 2,8% més que l'any anterior, segons les dades de l'Idescat. La mitjana catalana va pujar l'any passat un 3,8% fins als 16.900 euros.

Com el 2007, l'Aran lidera un rànquing en què destaquen les comarques nord-occidentals i de la demarcació de Lleida. El Pallars Sobirà, amb 19.500 euros, l'Urgell, amb 18.900, el Pallars Jussà, amb 18.700, i la Cerdanya, les Garrigues i el Ripollès, amb 18.400, són les que seguixen la Vall d'Aran. Al Pallars Jussà és on més va pujar la renda per càpita el 2008, un 5,8%, seguit del Barcelonès, un 5,1% i que té una renda de 17.900 euros.

A l'altra banda del rànquing hi ha el Baix Llobregat, amb 15.200 euros, la Selva, amb 15.500, i l'Anoia i el Baix Camp, amb 15.700. La Selva també és, amb el Tarragonès, on menys va pujar la renda respecte al 2007, un 1,3%.

El Vallès Occidental se situa lleugerament per sota de la mitjana catalana i coincideix que hi pertanyen el municipi de més de 5.000 habitants amb més renda i amb menys. Són Matadepera i Badia del Vallès, respectivament: amb 32.300 euros per càpita, el primer gairebé triplica els 11.800 euros del segon. Una altra comarca que destaca en el rànquing de municipis és el Maresme, ja que els cinc municipis que segueixen Matadepera en renda per càpita són d'aquesta comarca: Cabrils, Teià, Alella, Sant Vicenç de Montalt i Sant Pol de Mar.

Barcelona és la capital de demarcació amb més renda però la seva àrea metropolitana destaca per la presència de municipis amb renda baixa, com Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besós i l'Hospitalet de Llobregat. Amb renda baixa també hi ha localitats com Constantí i Salt, amb molta immigració.

El 60% dels ingressos, del treball

El component més important en la renda familiar són els ingressos del treball remunerat, que suposen un 59,7% de la renda, mentre que les procedents d'activitats professionals i empresarials són un 24,5% i el 15,8% restant prové de prestacions socials.

El Baix Llobregat és on tenen més pes els ingressos salarials, un 66,2%, seguida del Gironès i el Vallès Occidental. Amb més ingressos per activitats empresarials es troba la Vall d'Aran (49,4%) i la Terra Alta (47,3%). El Berguedà i el Bages són les que tenen una part de la renda més alta procedent de prestacions socials, un 26,9% i un 21,5%, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona