Economia

La Generalitat vol llogar més de 3.200 pisos de protecció oficial abans de l'abril

Més del 20% del parc d'habitatge públic català actualment es troba buit

El govern rebaixarà el preu dels lloguers i els pisos en règim de compravenda passaran a ser de lloguer amb opció de compra

Un de cada quatre habitatges del parc públic català es troba buit. Per això, la Generalitat vol accelerar el procés d'adjudicació i posar de lloguer abans de l'abril els 3.264 pisos que actualment no tenen inquilí.

En una roda de premsa en un pis buit del districte de Ciutat Vella de Barcelona, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha anunciat un pla de xoc per buscar sortida als habitatges públics que gestiona el govern català.

El conseller ha assenyalat que en els últims anys el nombre de pisos buits administrats per la Generalitat gairebé s'ha triplicat fins arribar als 3.264, distribuïts en 499 promocions. Aquesta xifra suposa un 24% del total de 13.600 habitatges del parc públic català.

Una xifra que el titular de Territori i Sostenibilitat ha qualificat d'“inadmissible” i ha acusat l'anterior executiu de “gestionar ineficaçment” l'habitatge públic de la Generalitat. Segons ell, es va donar l'esquena a les administracions locals, que “són les que coneixen les necessitats del territori”. Al seu parer, això i la “disbauxa” en què es va convertir la gestió del parc d'habitatge ha fet que moltes promocions no s'hagin pogut ocupar per manca de demanda.

Habitatge social

Per posar remei a aquesta situació, Recoder, ha anunciat la posada en marxa d'un pla de xoc per aconseguir arribar en el termini de vuit mesos a un 5% d'habitatges buits, una xifra “raonable” que inclouria els pisos en procés de ser adjudicats, o aquells que necessitessin una reforma abans de ser lliurats.

A banda d'una estreta col·laboració amb les administracions locals, el govern comptarà també amb l'ajuda d'entitats socials com Càritas per adjudicar els pisos a les famílies que més estant patint la crisi. Recoder, acompanyat del secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, del director de l'Incasòl, Josep Grau, i del director de l'Agència d'Habitatge, Jaume Forn, ha destacat que l'objectiu últim del pla és facilitar que els pisos puguin ser aprofitats per les persones amb més necessitats, donat l'actual context de crisi econòmica.

Rebaixa de preus

Una de les mesures principals que el departament posarà en marxa serà el reajustament dels preus de lloguer. En principi, aquesta entitat proposarà una renda mensual de lloguer per a pisos buits de protecció oficial “que tinguin un caràcter social” i que “estiguin clarament per sota del preu dels del mercat lliure”. És per això que l'actual executiu revisarà a la baixa els preus del lloguer en els municipis on calgui perquè, segons ha afirmat Recoder, “és millor tenir llogats 10 pisos a 200 euros que 5 a 400”.

A més, els pisos en règim de compravenda passaran a ser habitatges de lloguer amb opció de compra.

La tercera mesura és la implementació d'un calendari intensiu de convocatòries per donar sortida a l'acumulació d'habitatges buits. Per aconseguir-ho s'optarà per un calendari intensiu de convocatòries públiques amb una mitjana de 30 mensuals.

Per últim, el pla de xoc inclou una nova organització interna i noves fórmules de posar en coneixement als interessats dels processos d'adjudicació. Amb aquesta mesura es vol evitar que, com ha passat fins ara, molts pisos es quedin buits per manca d'actualització de les dades, o perquè els possibles destinataris, per desconeixement, no haguessin optat a l'habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona