Economia

maresme

La manca de sòl obliga Premià a centrar-se en els pisos buits

Segons dades del 2009, hi ha en desús 629 immobles en una població on el 99% del terreny està ocupat

Es crearà una oficina d'habitatge perquè faci de mitjancera entre propietaris i llogaters

Premià de Mar necessita pisos perquè els joves no marxin a viure a altres indrets. Si bé és cert que la crisi econòmica ha aturat les ànsies expansionistes de molts municipis, Premià de Mar es troba amb una dificultat afegida: no disposa de més sòl per fer habitatges. El seu terme municipal, un dels més petits del país, ja s'ha espremut al màxim –és el cinquè municipi més dens de Catalunya– i actualment tan sols queda per desenvolupar la zona de les hortes de Ponent, on el nou pla general preveu la construcció de fins a 450 habitatges. Un cop executada aquesta promoció, l'extensió del sòl no ocupat serà inferior a l'1% del total.

En aquest context, el consistori s'ha marcat com a objectiu posar en circulació la màxima quantitat possible de pisos desocupats, que, segons xifres del 2009, arriben fins als 629, una xifra gens menystenible en una població d'uns 27.000 habitants. “És clar que no podrem créixer més; per tant, cal buscar altres vies”, explica el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU). Entre les actuacions que es començaran en breu hi ha la de crear l'oficina local d'habitatge –que s'instal·larà en un equipament municipal que encara s'ha de decidir– i crear un cens d'habitatges buits. Se sospita que en els dos darrers anys aquesta xifra s'ha disparat. “Incentivarem les rehabilitacions dels habitatges més vells i farem d'intermediaris entre els propietaris i els possibles llogaters”, explica el regidor. Aquestes mesures s'inclouen en el nou pla d'habitatge, que s'ha aprovat aquesta setmana en el ple municipal, amb el suport d'ICV-EUiA. El govern local vol començar a aplicar-lo com més aviat millor.

LA XIFRA

629
habitatges estan buits
a Premià de Mar, segons dades de l'any 2009.

Aturada del creixement al municipi

Més de la meitat del parc d'habitatges del municipi, concretament un 53%, té menys de 40 anys. Aquesta dada reflecteix el creixement del municipi en els darrers anys, sobretot a partir de la dècada dels vuitanta, quan va començar un augment de quasi vuit mil veïns. En els darrers anys, aquesta progressió s'ha estancat fruit de la crisi i de la situació urbanística, que fa que Premià sigui molt a prop del seu sostre de població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ