Economia

Mataró

La pressió fiscal es dispara “per llei”

El govern de CiU es veu obligat a augmentar l'IBI un 32%

La proposta d'ordenances prospera amb el vot de qualitat de l'alcalde, Joan Mora

Gairebé per sorpresa, el nou govern en minoria de CiU a l'Ajuntament de Mataró s'ha trobat que havia d'apujar l'impost sobre béns immobles un 32% l'any que ve, o el que és el mateix: cada mataroní haurà de pagar de mitjana 85 euros més en el rebut de la contribució. La puja ve marcada per llei, ja que Mataró va fer la revisió cadastral el 2005 i aquest fet obligava la capital del Maresme a situar el tipus impositiu de l'IBI del 0,3 al 0,4 el 2012. Conscients d'això, el govern municipal ha optat per congelar la resta de tributs, excepte el del cementiri –que només pujarà 67 cèntims– i la taxa de la zona blava.

L'avantprojecte d'ordenances fiscals va tirar endavant per la mínima i el vot de qualitat de l'alcalde va permetre aprovar inicialment la proposta. Només el PP va donar-hi suport perquè segons va dir el portaveu del grup municipal, José Manuel López, estaven d'acord amb el paquet de bonificacions en impostos com ara l'IBI o l'IAE per als que apostin per l'ocupació o l'emprenedoria. Una posició que dies després López va voler matisar manifestant que el vot a favor en l'aprovació definitiva estarà condicionat a la incorporació d'esmenes. L'abstenció de l'únic regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, i el vot de qualitat de l'alcalde va decantar definitivament la balança en l'últim minut.

La resta de partits, el PSC, PxC i ICV-EUiA van votar-hi en contra. Els socialistes es van mostrar especialment crítics amb la negativa del govern local a acceptar la proposta de rebaixar la taxa de la brossa el mateix percentatge que augmenta l'IBI: un 32%, per compensar l'augment de la pressió fiscal.

Segons fonts municipals, l'increment del rebut de la contribució suposarà per a l'Ajuntament de Mataró un augment extraordinari d'ingressos d'uns cinc milions d'euros. Amb l'objectiu d'atenuar l'impacte d'aquesta puja en els propers exercicis, el consistori té previst demanar a l'Estat espanyol la revisió cadastral al llarg d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS