Economia

L'hostaleria afronta un pont més fluix que l'any passat

Només Vallter i Núria han obert pistes i a la Molina i Masella esperen que nevi

Com que moltes empreses no fan pont, més gent es queda a casa i les reserves s'escurcen

La previsió de reserves hoteleres per al pont de la Puríssima a la demarcació han patit un lleuger descens respecte a les xifres de l'any passat. Les fortes precipitacions de les darreres setmanes no s'han traduït en neu a l'alta muntanya. I la crisi i el fet que moltes empreses no facin pont han acabat de passar factura al sector turístic. Segons l'estadística de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, la mitjana d'estades dels allotjats oscil·larà entre una i dues nits.

Els millors percentatges d'ocupació (sobre el 70%) es mantindran al voltant de les estacions d'esquí del Ripollès Vallter 2000 i Vall de Núria, les dues úniques que tenien prou neu per encetar la temporada ahir. Vallter anuncia gruixos de fins a 80 cm i un 80% del domini esquiable. A la Molina i Masella, en canvi, el volum de neu és insuficient i les temperatures encara no han baixat prou per fabricar-ne amb canons, però tenen la infraestructura a punt per obrir si nevés prou durant el pont. Malgrat això, els hotels de la Cerdanya esperen apropar-se al 65% d'ocupació, entre 5 i 10 punts per sota dels mateixos dies del 2010.

Pendents de l'última hora

Tant la federació d'hostalers com la resta de gremis consultats coincideixen que enguany els clients han ajornat les reserves fins a l'últim minut, en molts casos. En espera que la tònica dels darrers dies es corregeixi al llarg de la setmana vinent, a la Garrotxa i la Selva Interior es preveien ocupacions d'un 50% i a Girona i rodalia les estadístiques ballaven entre el 35 i el 40%. A la capital, l'any passat, molts establiments van superar el 65% d'habitacions plenes.

Un pont dinamitat

Els diferents actors turístics ja havien alimentat el debat sobre la conveniència d'agrupar les jornades festives amb els caps de setmana adjacents, una manera de facilitar la conciliació de les famílies, però també d'incentivar-les cap al lleure. La presidenta de l'Associació de Turisme Rural de Girona, Isabel Miquel, remarcava que “més que un pont, en realitat es tracta de tres caps de setmana seguits i emplenar els negocis aleshores és gairebé impossible”.

“Molta gent no ha fet pont, hi ha escoles que en fan dilluns i d'altres que el faran divendres”, prosseguia, amb el relat d'un seguit de combinacions que també han dificultat, per exemple, que colles d'amics organitzessin sortides conjuntes.

A falta de dies seguits de festa, l'alternativa per a la setmana del pont seran les compres o les escapades d'un sol dia, com ara a la Fira de l'Avet d'Espinelves, en què l'organització espera que passin fins a 80.000 visitants fins al dia de Santa Llúcia.

Pel que fa als establiments de restauració, el nivell de reserves tampoc era gaire galdós (un 30%), tot i que el sector recorda que la tendència actual és que el client també reservi cada cop més a l'últim moment, i que les dades finals dels restaurants depenen sempre, sobretot, del temps i de la quantitat de visitants passants.

Lloret resisteix al litoral

De les zones costaneres –on de mitjana el 50% dels hotels estan tancats en temporada baixa–, només els establiments de la Selva marítima i, sobretot, els de Lloret tenen càlculs propers al 70% d'ocupació. A la Costa Brava centre, els hotels esperaven superar el 50% d'habitacions ocupades i les previsions més pessimistes eren les de l'Alt Empordà, sobre el 33% després de les fortes pluges que hi van caure el mes passat. Des de l'Associació de Turisme Rural també confirmaven que les reserves a l'Empordà, en general, “aquest cop han anat força malament”.

52.470
passatgers
passaran per l'aeroport de Girona des de divendres fins al dilluns 12.
33
per cent
de reserves prèvies tenien només, de mitjana, els hotels oberts a l'Alt Empordà.
75
per cent
d'ocupació són les previsions més optimistes al Ripollès, la Cerdanya i Lloret.
80.000
visitants
esperen a la Fira de l'Avet d'Espinelves fins al dia de Santa Llúcia.
Cases rurals

Molts negocis s'encomanen al client “de les capses”

Les capses amb un paquet turístic que s'han posat de moda com a regal serveixen als hotelers de recurs per mantenir el negoci durant la temporada baixa, tot i que normalment no admeten estades durant els ponts. Dels propietaris de cases rurals, són minoria els que hi treballen, perquè les comissions a què renuncien volten el 30%. Però en veure el migrat nombre de reserves que tenien per a aquests dies, la presidenta de l'Associació de Turisme Rural, Isabel Miquel, explicava que “molts han acabat admetent reserves de Smart Box”. Miquel es queixava que “enguany no hi ha hagut bolets ni ara neu”, però augurava que les previsions per al cap d'any són millors i algunes cases “gairebé ja tenen ple”.

Aeroport

El nombre d'operacions diàries cau a la meitat

La reducció de rutes de Ryanair aquesta temporada ha fet que l'activitat prevista a l'aeroport de Girona caigui fins a un 50% respecte al 2010. El nombre de passatgers davalla menys –dels 71.200 de l'any passat a 52.470 seients oferts– perquè Aena computa més dies dins del pont –des del divendres 2 fins al dilluns 12–. La punta de passatgers es preveu dimecres 5, amb 30 operacions previstes i 5.670 places, però contrasta amb les 60 operacions i els 11.340 seients del 3 de desembre del 2010.

Apartaments turístics

Bones dades a la muntanya, però allà on hi ha neu

La situació dels establiments hotelers és extrapolable als apartaments adherits a l'Associació Turística d'Apartaments. El seu president, Josep Comaposada, augurava aquesta setmana que “si no neva més i la temperatura baixa, l'ocupació al voltant de Vallter serà bona”. I “si neva més, potser s'animarà en altres estacions”. Però admetia que a Girona i als escassos complexos de les zones costaneres el nombre de reserves ha estat encara inferior al d'altres anys. La mitjana de dies d'estada també s'ha reduït com a conseqüència que els festius cauen entre setmana.

Càmpings

Els càmpings de l'interior, entre el 30 i el 70%

L'Associació de Càmpings de Girona preveu que hi haurà una major ocupació als establiments de muntanya i interior que no pas als del litoral amb vista a tota la pròxima setmana, tot i que les xifres d'ocupació dependran també de les reserves d'última hora i de l'evolució de les condicions meteorològiques. Alguns càmpings de muntanya i d'interior preveuen una ocupació entre el 30 i el 70% dels bungalous, i a la costa seran inferiors, per bé que la majoria de complexos de l'Empordà i la Selva marítima no obren durant la temporada hivernal. Cuca Mascort, portaveu de l'associació, explicava que només 18 dels 80 càmpings que representen tindran obert pel pont.

El visitant tipus

Barcelonins a la costa i gironins a l'interior

Com ja va passar en el pont del 2010, el perfil de turista majoritari que descriu la federació d'hostaleria seran famílies i parelles entre 35 i 50 anys provinents de Barcelona i la resta de l'Estat espanyol. A les zones de la Cerdanya i el Ripollès, en canvi, s'hi esperen també força visitants d'altres comarques gironines.

En segon terme a la Selva marítima i l'Alt Empordà, a més dels visitants catalans, hi haurà turistes de l'Estat francès. Pel que fa a les dates amb major nombre d'entrades, després d'ahir dissabte, l'agrupació preveu que l'altre dia fort sigui el dijous 8 de desembre, separant el pont en dues etapes (del 3 al 6 de desembre i del 8 a l'11 de desembre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat