Economia

Can Feliu haurà de tancar i ho atribueix a un boicot de la indústria làctia espanyola

L'explotació de Campllong no troba qui li compri la llet a preu de mercat i se sent discriminada des que va voler renegociar el contracte amb Capsa

Demanar renegociar el contracte que mantenien amb Corporación Alimentaria Peñasanta (Capsa) perquè els comprés els 22.000 litres diaris de llet que produeixen i posar en perill de supervivència una de les principals explotacions lleteres de Catalunya i de tot l'Estat, va ser tot una. Can Feliu de Campllong va voler renegociar el contracte perquè amb l'augment del pinso no els sortia a compte i la resposta va ser que no els recollirien més la llet. Ho continuen fent, però a partir de l'1 d'abril, quan van arribar a un acord d'última hora, els paguen la llet a uns 76 euros de menys per tona, cosa que els ha abocat a una situació insostenible. El problema que planteja Can Feliu de Campllong és que darrere la negativa de Capsa, que comercialitza les marques Central Lechera Asturiana, Ato i Larsa, hi ha un acord de la resta de la indústria làctia espanyola, inclosa la catalana, per fer-los servir de cap de turc perquè cap altra explotació demani millors condicions. “Ens sentim discriminats perquè, malgrat que som una explotació coneguda i que sempre ha complert, ara ens aboquen al tancament”, explica Xavier Codina, un dels responsables de l'explotació. Des de llavors cap altra indústria els vol comprar la llet que produeixin i això ha posat en perill de tancament l'explotació.

Un exemple a Europa

Precisament la setmana passada Can Feliu va ser notícia. Un grup de veterinaris arribats des de tots els països d'Europa i amb els tècnics de la UE van fer una estada a Lloret de Mar. I Can Feliu va ser una de les explotacions que van visitar. En concret una quinzena de veterinaris hi van fer una jornada en què van estudiar com hauria de ser un buidatge sanitari, és a dir, com en cas d'una malaltia infecciosa s'hauria de procedir per sacrificar tot el bestiar dins de la mateixa explotació i sense risc de contagi. Un dels responsables de Can Feliu es queixava amargament que el supòsit imaginat es pogués portar a la realitat, però no a causa de cap malaltia, sinó perquè l'explotació serà inviable si cap indústria els compra la llet a preus de mercat. “Ens estan discriminant i ara tenim clar que no hi ha cap voluntat d'arribar a acords. Som una empresa catalana que funciona i haurem de tancar perquè algú des d'Espanya ha decidit que ens havia d'escarmentar”, manifesten els propietaris de Can Feliu.

Les xarxes socials s'han mobilitzat per salvar Can Feliu. Més informació al bloc http://salvemcanfeliu.blogspot.com.es. I un grup de suport a Facebook: https://www.facebook.com/groups/346907555382180.

LA XIFRA

640
vaques adultes
té Can Feliu, de les quals 550 es munyen i produeixen una mitjana de 22.000 litres diaris de llet.

LA DATA

01.04.12
Capsa
els va deixar de pagar la llet a preu de mercat i els paga uns 76 euros de menys per tona.

LA FRASE

Som una empresa catalana que funciona i haurem de tancar perquè algú ha decidit escarmentar-nos
Xavier Codina
Responsable de can feliu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona