Economia

turisme

Els gironins viatjaran aquest any un 4% menys

L'Associació d'Agències de Viatges assegura que els més perjudicats són els de classe mitjana, que han reduït dies de vacances i pressupost, però en canvi els grans viatges no se'n ressenten

La crisi econòmica afecta pràcticament totes les butxaques. Afegir a això les retallades, l'anunci de l'increment de l'IVA –i per tant l'encariment de la majoria de productes, tant els que són d'ús bàsic com els que no ho són– i l'increment de l'atur, entre moltes d'altres coses, està provocant que les famílies catalanes hagin decidit reduir dràsticament les seves despeses en tot el que no sigui estrictament necessari. El turisme n'és un clar exemple, malgrat que és un sector fort “però no immune a la crisi”.

El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, Francesc Carnerero, va explicar divendres que els catalans i per tant els gironins també han reduït aquest any un 4% el nombre de viatges a l'estranger, en comparació amb l'estiu del 2011. Aquest descens, segons Carnerero, es nota més en la franja de classe mitjana que és la que fa els viatges per “l'Estat espanyol, el Mediterrani o les ciutats europees” i molt menys en els viatges de llarga distància – Estats Units, Canadà i sud-est asiàtic– “tot i que també es nota una certa contenció”.

Pel que fa als creuers, un segment que aquests darrers anys ha crescut significativament, enguany “també baixaran”, perquè les companyies “han programat menys viatges pel context macroeconòmic” però no perquè “no hi hagi prou clients”. “La prova és que els dos ports gironins, Palamós i Roses, aquest any creixen tant en nombre de creuers com en nombre de turistes que hi arribaran”, va explicar. Com a contrapartida, el president de l'associació va indicar que l'arribada de turistes a Catalunya creix. Ho farà aproximadament en el mateix percentatge, un 4%. “Des de Portbou fins a les Terres de l'Ebre, la temporada no anirà malament del tot perquè hi ha una barreja entre gent de fora i els de casa”, va dir la setmana passada en una entrevista a Catalunya Ràdio.

LA FRASE

Els creuers baixaran també però perquè les companyies han programat menys sortides
Francesc Carnerero
President de l'Associació catalana d'agències de viatge

Any irregular per a les agències

Les agències de viatges han tingut un any molt irregular, segons va assegurar el president de la Unió Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (UCAVE), Rafael Serra. “A unes els està anant molt bé i altres, per contra, no venen; això depèn de la tipologia d'agència”, va explicar. Serra calcula que la campanya d'enguany “serà més o menys com l'any passat”(esperen al setembre a donar les dades més exactes). Assegura que el perfil de client més estable són els professors i funcionariat, que tot i que han patit retallades “han estalviat al llarg de l'any per poder fer viatges més llargs i el tenen ja decidit amb antelació”. En canvi, l'autònom i empresari, tot i que quan es poden permetre un viatge sol ser el de llarga distància o una destinació estrella, “estan més a l'expectativa de la situació econòmica i decideixen segons el moment”. Malgrat tot això, els pressupostos de viatges han baixat i el nombre de dies de vacances, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona