Empreses

Mistral Bonsai incrementa les exportacions fins al 50% de les vendes

L'empresa comercialitza 190 varietats d'arbres, entre les quals el bonsai olivera

L'empresa disposa d'un servei de guarderia i de cures intensives

Comprar un bonsai és com adquirir una obra d'art. Ho diu Manolo Ibáñez, el gerent de Mistral Bonsai, una empresa instal·lada a Camarles (Delta de l'Ebre) que es dedica a la producció, importació i comercialització d'aquests arbres diminuts i que després de més de vint anys d'experiència és líder al mercat europeu. Si la crisi econòmica ha provocat la caiguda de les vendes de la majoria de productes, el món dels bonsais no n'és una excepció i en el mercat estatal ha caigut prop d'un 30%. Una disminució que Mistral Bonsai ha compensat amb un increment de les exportacions, que actualment arriben al 50% de les seues vendes, mentre que fa deu anys significaven un 24%. «Continuem treballant al mercat nacional, on es poden fer coses molt interessants encara, però la gent té menys diners i lògicament el consum baixa», ha dit Ibáñez. En el termini de cinc anys, l'empresa de Camarles pretén que les exportacions representin un 70% de les vendes. «Hem de seguir el model dels holandesos, que compren i venen a tot el món», ha manifestat Ibáñez. Amb tot, Mistral Bonsai té vocació exportadora des de l'inici de la seua activitat. Primer als mercats francès i alemany, i actualment és present a 18 països. Fins i tot, ha venut bonsais al Japó.

Pel que fa a la producció de Mistral Bonsai és d'uns 500.000 exemplars d'arbres, de 190 espècies diferents. L'olivera, la pomera, el taronger, el pi o el ficus són algunes de les varietats més demanades pels clients. Els bonsais d'interior són els que l'empresa importa i després d'un període en què comprova que l'exemplar s'ha aclimatat al territori el torna a posar a la venda; mentre que els d'exterior, són majoritàriament de producció pròpia. Disposa de 25 hectàrees de camp de cultiu, 5.500 metres quadrats de magatzem i 55.000 metres quadrats d'hivernacles, on es produeixen, conreen i climatitzen els arbres.

Segons el gerent de Mistral Bonsai, l'olivera és una de les seues especialitats. I de fet, han estat els creadors d'aquesta varietat de bonsai, molt apreciada també al mercat japonès però on no existeix aquest cultiu mediterrani i han d'importar els exemplars.

És en el mercat holandès on Mistral Bonsai té els principals competidors. “Els nostres bonsais tenen més qualitat i oferim un servei postvenda als nostres clients, mentre que les empreses holandeses es limiten a la comercialització dels arbres”, ha manifestat el gerent de Mistral Bonsai. En aquest sentit, l'empresa de Camarles té una xarxa de venedors a Europa que assessora els clients tant sobre la cura que han de tenir dels bonsais, com en el muntatge de l'exposició. Mistral Bonsai publica una revista que marca tendències en el sector.

BONSAIS ASSEQUIBLES.

No tots els bonsais tenen preus astronòmics, sinó que n'hi ha d'aptes per a totes les butxaques. Els més econòmics de Mistral Bonsai costen 14 euros, però també en comercialitza d'altres que valen fins a 40.000 euros. “Un bonsai és com un quadre, una obra d'art en viu, i depèn de l'artista que l'ha fet o de si ha guanyat algun concurs el preu es pot disparar”, ha assenyalat Ibáñez. En el mercat internacional, hi ha bonsais que valen fins 1 milió d'euros. Evidentment són els clients japonesos i xinesos els més disposats a pagar aquestes sumes de diners, on la cultura de l'art mil·lenari del bonsai està més implantada. Precisament, per difondre el món del bonsai Mistral organitza cada dos anys un congrés i el proper tindrà lloc d'aquí a una setmana. Mestres de bonsai de tot el món hi participaran i faran demostracions sobre com tenir cura d'un exemplar; també es muntaran tallers pràctics.

A més, durant el congrés es programen altres activitats relacionades amb la cultura oriental com ara la papiroflèxia, la cuina japonesa o la cerimònia del te. D'altra banda, l'empresa disposa d'un servei de guarderia i d'una unitat de cures intensives. Ofereix així als seus clients la possibilitat de mantenir en perfectes condicions el bonsai si s'absenten una llarga temporada del domicili o de recuperar-lo en cas que l'arbre estigui en perill.

L'impacte ambiental de les seues instal·lacions i les seues actuacions és una de les preocupacions de Mistral Bonsai. És per això que disposa d'una bassa de recollida d'aigües pluvials, amb una capacitat de 5,8 milions de litres d'aigua. Als hivernacles es recuperen i reciclen uns 18 milions de litres d'aigua de pluja, de mitjana anual, que s'utilitzen per regar els bonsais. Els tècnics controlen la conductivitat elèctrica i el ph de l'aigua, la qual cosa els permet estalviar en fertilitzants i energia.

EMPLAÇAMENT.

El fet de poder muntar una empresa al lloc on vius és un luxe en l'opinió d'Ibáñez. Amb tot, reconeix que Mistral Bonsais pateix mancances per la seua localització a les Terres de l'Ebre, a gairebé 200 quilòmetres de Barcelona, des d'on s'inicien les rutes exportadores. “Reclamem als governs que ens afavoreixin d'alguna manera”, ha reivindicat el gerent de Mistral Bonsai.

El gust per l'agricultura i la voluntat de produir i vendre directament un producte, va portar els promotors de Mistral a muntar una empresa d'arbres de decoració, que va evolucionar al món del bonsai en poc temps.
Facturació
5,3 M €
Treballadors
80
Any de fundació
1986
INNOVACIÓ

Nou substrat per a bonsais

Mistral Bonsai complementa la comercialització dels bonsais amb la venda de tot tipus de complements i estris per cultivar els arbres, així com fertilitzants, substrats i productes sanitaris. L'equip d'enginyers agrícoles i biòlegs treballa actualment en l'elaboració d'un substrat específic per a bonsais, ja que actualment un 20% del substrat s'importa del Japó. “Volem evitar la necessitat d'importar una part del substrat. A més aprofitarem productes reciclats”, ha explicat Ibáñez. El projecte d'investigació té el suport del Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mistral Bonsai incrementa les exportacions fins al 50% de les vendes

Publicat a

SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona