Empreses

L'aposta per la bioenergia d'LSolé

LSolé fa calderes i forns perquè les indústries creïn energia amb residus dels seus productes

La necessitat de les indústries de reduir costos, una major sensibilització mediambiental, una exportació que arriba al 80% i un bon producte. Aquestes podrien ser les claus que fan que, en un context de crisi, empreses com LSolé, de Massanes i que també té seu a Hondures, continuï creixent. La seva és una aposta per la biomassa.

De les petites calderes de llenya de l'empresa que va fundar el pare de l'actual conseller delegat de l'empresa, Daniel Solé, fins a les més de 500 plantes de generació d'energia que ha instal·lat en indústries d'una vintena de països. LSolé és especialista en fer forns i calderes; instal·lacions per l'aprofitament energètic de la biomassa. Amb una vintena de treballadors a la seu de Massanes i una trentena més a Hondures, manté acords amb partners diversos per tirar endavant els encàrrecs; des de col·laboracions amb tallers petits de la zona, fins a la col·laboració amb la danesa Justsen -cosa que li va valdre fa un any el diploma de l'Associació d'Exportadors Danesos i la Medalla d'Honor del príncep Henrik.

La seva ubicació a Hondures des de fa més de quinze anys, ha estat clau per al desenvolupament lluny de Catalunya i per consolidar l'exportació. El 2010, LSolé no va vendre cap caldera a l'Estat espanyol, però l'exportació va fer aguantar l'empresa. “Des d'Hondures es pot controlar bé Amèrica Central i el Carib”, dues regions molt necessitades de fueloil i on els costos d'energia són elevadíssims, explica Daniel Solé, que afegeix: “Tenim fàcil entrar allà on hi ha una situació energètica difícil.” Així, el factor conjuntural és bàsic: una cosa és el brent a 50 dòlars i una altra, a 100 dòlars. A més, si s'hi suma el fet que són països tropicals i que la biomassa hi és abundant i barata, els forns i calderes d'LSolé tenen el seu lloc. Un exemple recent: una indústria tèxtil canadenca ubicada a Llatinoamèrica que té un producció de vapor de 100 tones/hora, fer-la amb fueloil els costava uns 6.000 dòlars/hora. La substitució a la biomassa va fer que els costos passessin a ser 400 dòlars/hora: un estalvi de 5.600 dòlars horaris.

Però no cal anar tan lluny per veure aquest estalvi econòmic. Amb l'aplicació del cèntim verd al gas natural, LSolé ha notat com una sèrie d'indústries que fins ara no tenien interès en la biomassa, ara hi creuen. “Ens hem trobat de forma habitual estalvis per a empreses de 600.000 o 700.000 euros a l'any”, concreta Solé. Fa vint anys, la biomassa estava en el sector de la fusta, ara s'ha obert al mercat i hi ha molt de consumidor energètic que no havia considerat la biomassa mai i ara sí; és el sector agroalimentari, farmacèutic...

Subproductes

Hi ha empreses, especialment dins el sector agroalimentari, que tenen un producte propi i un subproducte, que actualment no valoren: restes de raïm, de podes, peles de cítrics... Per això, és destacable durant aquest 2012 el nombre d'empreses arreu del món a les quals LSolé ha fet calderes i forns perquè creïn energia a través dels seus productes: un celler català, una destil·leria francesa o sucs de fruites per a una empresa mexicana, en són uns exemples.

L'estalvi econòmic és un factor decisiu a l'hora de decidir fer el pas a la biomassa, però també un incipient canvi de consciència, d'empreses amb sensibilitat mediambiental que decideixen també fer el pas. “Hi ha empreses amb què hem tractat més amb el departament de màrqueting que amb el tècnic”, recorda Solé, que creu que, amb els anys, no quedarà cap caldera de gas, fuel o gasoil a la indústria que no canviï a biomassa. Les empreses que no ho puguin fer, si el consum d'energia és elevat, es veuran obligades a la deslocalització, augura.

Amb tot Amèrica Central controlat, el Carib, Xile, Colòmbia i Nicaragua, LSolé espera entrar properament a Cuba i, especialment, Daniel Solé està interessat en Àfrica, on creu que la seva tecnologia pot aportar molt. De fet, Solé, a més dels avantatges econòmics i mediambientals de l'ús de la biomassa, en destaca el paper social: netejar els boscos i recollir-ne la biomassa és un exemple d'una correcta gestió mediambiental, per exemple, a l'hora de prevenir incendis, però també ho és per la creació de llocs de treball.

Facturació 2011

9,4 M€

Treballadors

50

Any de fundació

1985

L'especialitat d'LSolé és la combustió de la biomassa; el forn que fa la combustió i genera un cabal de gasos calents. El forn i el quadre elèctric, que és la part estratègica que l'empresa no pot externalitzar. A Massanes s'hi construeix el forn i es treballa amb una determinada potència. A la planta d'Hondures es treballa més en els sistemes de transport.

La caldera de Bodegas Torres

La primera caldera de vapor que té un cicle de fred amb màquina d'absorció de doble efecte de tot l'Estat espanyol. Així és la caldera d'LSolé que es va posar en marxa el setembre passat a Bodegas Torres i que suposa la major caldera de biomassa que utilitza els subproductes de la collita en un celler de l'Estat. A la pràctica, la caldera suposa la reducció d'un 10-12% en el consum d'energia del celler del Penedès; un estalvi elèctric d'un milió de kW/h. La caldera té una producció de 4.000 kg/h de vapor, cosa que representa una producció combinada de 2.600 kW en calor i 2.000 kW en refrigeració. La nova caldera de Torres se suma al conjunt d'accions que el celler realitza per lluitar contra el canvi climàtic del celler, on entre el 2006 i el 2011, l'11% de les inversions van ser pel medi ambient.

La caldera de vapor utilitza, a més del material vegetal procedent de la comarca, part dels residus orgànics generats per la verema per a la generació d'aquesta energia. De fet, recentment s'ha sabut que el celler Miguel Torres s'ha inclòs entre els primers 40 Projectes Clima del Fons de Carboni del Ministeri d'Agricultura i que pretenen promoure les reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'Estat.

Prèviament al celler del Penedès, LSolé ja havia instal·lat una caldera més petita l'any 2008 al celler Emina, a Valladolid, on es calcula un estalvi de 50.000 euros a l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid