Empreses

Novartis invertirà 60 milions en la fàbrica de Barberà del Vallès

La planta vallesana posa en marxa una línia de medicaments per a inhaladors per a tot el grup

L'ampliació de la partida de la planta de Barberà suposarà 70 llocs de treball més

L'empresa farmacèutica suïssa Novartis invertirà 60 milions d'euros en la fàbrica de Barberà del Vallès amb l'objectiu de posar en marxa la producció de càpsules d'inhalació per combatre afectacions respiratòries. Aquesta inversió, que suposarà l'augment d'una setantena de treballadors, farà possible la producció de sis milions d'unitats durant el present exercici i fins a 36 milions d'unitats un cop estiguin acabades les altres línies productives d'aquesta nova partida de la multinacional suïssa.

Les negociacions amb la seu de Basilea (Suïssa) van començar el 2011 i la previsió és que el 2014 totes les línies ja estiguin en funcionament. Fins ara hi havia una planta a la Confederació Helvètica on es feien els equips -amb dos tipus de pastilles i l'aparell inhalador- però com que calia dur a terme una renovació d'aquella fàbrica, la direcció de la multinacional va optar perquè la planta del Vallès fes la inversió.

La fàbrica d'especialitats farmacèutica de Barberà, que disposa d'una superfície de terreny de 72.000 metres quadrats, inclou el complex industrial de Ciba Especialitats Químiques, adquirit el 2003, així com el nou edifici de càpsules d'inhalació, acabat recentment. També inclou el nou magatzem, que d'aquí a dos mesos ja serà operatiu i que pràcticament duplicarà la capacitat de l'actual.

És la planta més gran de l'Estat espanyol en volum, amb una producció de 107 milions d'envasos els últims anys. Les exportacions van suposar el 86% de la producció destinada a 120 països d'Europa i de la resta del món.

La previsió és que a final d'any ja hi hagi cap a 600 treballadors en aquesta planta vallesana. Però no és l'única, tot i que totes les fàbriques de l'Estat espanyol estan situades a Catalunya. A les Franqueses del Vallès hi ha la planta de producció de productes de penicil·lina de Sandoz Industrial Products, primer productor mundial. A la mateixa població també hi ha la planta de producció de macròlids semisintètics. La planta productiva de matèries primeres per a injectables està situada a Palafolls, i la planta de producció d'Alcon, especialitzada en productes oftalmològics estèrils, és al Masnou.

“La inversió industrial del darrer trienni del grup Novartis Espanya ha estat de 120 milions d'euros, fet que suposa un increment del 67% amb relació a l'any anterior”, explica Jesús Acebillo, president de Novartis.

La filial espanyola, que disposa de 2.894 llocs de treball, està esperançada perquè en un moment en què s'estan acabant els terminis d'algunes patents “continua el cicle” perquè la companyia “ha adquirit un fort compromís per la innovació i el talent”, diu Acebillo, que hi afegeix: “hi ha més de 70 projectes a nivell mundial que fan el seu camí.” L'aposta pel talent coincideix amb la creació, fa uns deu anys, d'un centre d'innovació a Boston, “que ha estat clau perquè la companyia segueixi invertint en R+D+I”, sentencia Acebillo. A manera d'exemple, la despesa en recerca i desenvolupament en els últims tres anys va ser un 24% superior al trienni passat.

En la presentació dels resultats, Jesús Acebillo va dir que el sector farmacèutic viu tres crisis. La primera, l'econòmica, com la resta de sectors; la social, com a conseqüència del gran nombre de desocupats, i finalment la institucional. Les tres crisis, va dir el president, han provocat que la facturació del sector, situat entorn dels 8.500 milions d'euros s'hagi situat en el mateix nivell del que ja hi havia el 2002.

A més, el màxim executiu va manifestar la seva preocupació per la falta de suport polítics a la innovació i també per la incertesa en l'àmbit polític.

Facturació

1.396 M€

Treballadors

2.894

inversions

63 M€

L'empresa farmacèutica Novartis, que té la seu i 5 plantes productives a Catalunya, ha situat la fàbrica de Barberà en la planta més gran de formes sòlides de l'Estat.

Exportació i R+D+ I, a l'alça

Les vendes totals de Novartis Espanya van ser de 1.396 milions d'euros en l'exercici del 2012, un 6,9% menys. Una baixada produïda com a conseqüència de la contracció per quart any consecutiu del mercat en general. El capítol de les exportacions donen una xifra de 311 milions d'euros, un 5% més que en l'exercici anterior. Si es compara l'últim trienni amb el trienni anterior, l'augment va ser del 34%. La partida de despeses d'R+D+I va ser de 92 milions d'euros, un 5% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona