La plantilla d'ESSA Palau inicia la vaga amb una protesta davant del Parlament

S'oposen als 223 acomiadaments de l'ERO i demanen a l'empresa que ajorni la negociació fins a l'octubre

La plantilla fins ara havia acampat davant de la factoria en hores lliures, però ahir van començar a fer una vaga indefinida que podria fer aturar la producció d'automòbils de les plantes de SEAT i Nissan. Els treballadors es van manifestar al matí davant del Parlament, on se celebrava la segona jornada del ple, i alguns diputats dels grups del govern i de l'oposició van escoltar en diverses reunions els seus arguments, i els van traslladar missatges de comprensió.

Després dels aldarulls que van bloquejar la sortida de camions a començaments de setmana, la direcció de l'empresa havia intentat negociar un ajornament de la vaga. Dimecres, el plantejament era el d'acomiadar només 208 persones (el 41 per cent de la plantilla a Palau-solità), amb unes indemnitzacions de 28 dies i un màxim de 15 mensualitats.

Cal menys producció

L'argument d'ESSA és que la producció d'automòbils ha caigut un 36 per cent, de manera que els fabricants no demanen tantes peces com abans. No obstant això, el comitè d'empresa no va acceptar l'oferta i aquest matí, en una altra reunió, demanaran «que s'ajorni la discussió de l'ERO fins a l'octubre, per abordar-la d'una manera més assossegada», en expressió del president del comitè, Javier Sinués. A la tardor, a més, ja no hi haurà treballadors de vacances.

Volen prejubilacions

Dilluns de la setmana que ve, membres del comitè es reuniran amb un representant de la Inspecció de Treball de la Generalitat per defensar les diferents propostes alternatives a l'ERO. En concret, els sindicats demanen un pla social per equilibrar la plantilla de la factoria a les necessitats productives actuals, amb mesures com ara les baixes incentivades –amb indemnitzacions més altes– i fomentar les prejubilacions entre els treballadors més grans.

Moció de suport a Santa Perpètua i declaració institucional de Sabadell

A més de la concentració davant del Parlament, a la tarda un nodrit grup de treballadors també es va manifestar contra l'ERO davant de l'Ajuntament de Santa Perpètua –municipi on viu part de la plantilla d'ESSA Palau– aprofitant que hi havia ple municipal. El regidor de la PCCA havia inclòs una moció de suport a la plantilla en l'ordre del dia de la sessió. A Sabadell, els representants del comitè d'empresa també es van reunir fa una setmana amb l'alcalde, Manuel Bustos, el qual els va prometre informar de la situació a escala estatal. Avui, els portaveus sabadellencs també aprovaran una declaració de suport als treballadors, que s'entrevistaran, a la tarda, amb l'alcaldessa de Palau-solità i, dilluns, amb l'alcalde de Mollet del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona