Economia

Uns 200 treballadors de Panrico es manifesten a Barcelona

Els concentrats exigeixen que l'empresa els pagui la nòmina de setembre i protesten contra l'ERO que planteja la direcció

Els comitè d'empresa anuncia dues demandes contra els Mossos d'Esquadra per l'actuació policial durant la jornada de vaga d'aquest divendres

Uns 200 treballadors de la planta de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) han protestat aquest divendres a tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir el cobrament de la nòmina del setembre que els deu l'empresa i contra la intenció de l'empresa de reduir salaris i acomiadar una part de la plantilla.

Els treballadors, en vaga indefinida des del cap de setmana passat, han traslladat avui les seves reivindicacions al centre de la capital catalana, on han denunciat que l'empresa només els ha abonat 430 euros del sou del mes passat. Els treballadors de la planta de Santa Perpètua estan sense cobrar la totalitat del salari del mes de setembre. La setmana passada la direcció va avançar 140 euros del salari i aquesta setmana s'han cobrat 291 euros, segons ha informat a l'ACN Beatriz Arenas, membre del comitè d'empresa de Santa Perpètua de la Mogoda. La direcció ha anunciat un altre pagament la setmana vinent de 291 euros. L'empresa té previst completar el pagament de la nòmina de setembre el 31 d'octubre, sempre segons fonts sindicals.

“Continuarem en vaga fins que cobrem”, ha assegurat Zaira Alfaro, delegada del comitè de CCOO, en declaracions als mitjans recollides per EFE.

Arenas i Alfaro també han anunciat dues denúncies contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la jornada de vaga d'aquest divendres, que consideren “desproporcionada”. La primera serà per la càrrega policial en la qual, segons asseguren els treballadors, un empleat ha tingut que ser atès a un centre hospitalari per diferents traumatismes.

Els sindicalistes també han assenyalat que l'actuació policial s'ha fet per facilitar la sortida de la fàbrica de camions carregats amb diferents productes de l'empresa cosa que, al seu parer, és una ''vulneració del dret a vaga'' dels treballadors. Aquest vulneració de drets és el motiu de la segona demanda judicial del comitè d'empresa.

Els Mossos d'Esquadra han negat haver efectuat càrregues i han assegurat que s'han limitat a establir un cordó de contenció amb l'objectiu de permetre el pas als treballadors que no desitjaven secundar la vaga i també l'accés dels camions que venien a recollir mercaderies que encara queden al magatzem.

Aprofitant la concentració a la plaça de Sant Jaume, els representants sindicals han traslladat les seves queixes per aquest incident a representants del govern català al Palau de la Generalitat.

Esta previst que el proper dimecres 23 d'octubre comenci la negociació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO). Panrico, companyia líder al mercat de la brioixeria, ha plantejat extingir 1.914 llocs de treball, gairebé la meitat de la plantilla, a totes les seves plantes de l'Estat, i una reducció del sou de la resta de treballadors de fins al 45 %. Es preveu que les converses acabin el 30 d'octubre.

Segons Alfaro, l'objectiu últim de Panrico és vendre l'empresa i que per això ha presentat aquest pla d'ajust de personal tant dur.

Els sindicats ja han advertit que la vaga i les protestes continuaran fins que els empleats cobrin tota la nòmina de setembre. De moment, ja hi ha convocada una nova mobilització a Barcelona per al proper dijous 24 d'octubre, aquesta cop al davant del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.