Economia

Tuixent acollirà la primera planta productora de sake d'Europa

El sake és una beguda alcohòlica que s'obté de la fermentació de l'arròs, que es cultivarà al Delta de l'Ebre

La idea és fer una producció baixa, d'entre 5.000 i 10.000 ampolles de 0,72 litres, de molta qualitat que es distribuiria per Catalunya i l'estat espanyol

Una empresa catalana ha endegat un projecte per tal d'elaborar el primer sake d'Europa a la població de Tuixent (Alt Urgell). El projecte liderat per Antonio Campins compta amb el suport logístic i el recolzament tècnic de la principal bodega elaboradora de sake de Japó, Hakutsuru. L'ideòleg del projecte és un enamorat de la cultura japonesa i del sake, l'any 2009 va publicar La seda líquida, un estudi sobre la producció del sake. Campins ha dit que la idea va sorgir després d'una visita dels directius de Hakutsuru per estudiar el mercat europeu per a les exportacions. L'alcaldessa de Tuixent, Carme Valls, ha manifestat el seu “suport al projecte i les facilitats per a que tiri endavant”.

El sake és una beguda alcohòlica que s'obté de la fermentació de l'arròs i que té el grau de beguda nacional al Japó on s'utilitza en multitud de celebracions i esdeveniments. Japó també n'és el principal productor i consumidor i només en països com els Estats Units, amb una colònia japonesa molt gran, es produeix sake.

Per a produir sake es necessita unes condicions especials, com una temperatura baixa i una qualitat de l'aigua molt alta i només s'utilitza aigua, arròs i ferments. “Tuixent té les condicions idònies per a elaborar un sake d'altíssima qualitat” afirma Campins. Així, explica, li van confirmar els directius de Hakutsuru que li donen suport per tal de tirar el projecte endavant.

Un dels elements més importants en la producció del sake a part de l'arròs, és l'aigua, es necessiten 8 litres d'aigua per un d'arròs. Aquest és el motiu que va portar Campins a Tuixent, la qualitat de la seva aigua i dels seu manantials. Actualment l'aigua de diferents fonts de Tuixent ha estat enviada a Japó per a que tècnics experts en l'elaboració de sake l'analitzin i indiquin quina és la més idònia per a elaborar la beguda.

El projecte ideat per Campins inclou la producció de l'arròs al Delta de l'Ebre on ha contactat amb el Molí del Rafelet, un petit molí que cultiva arrossos ecològics i cuida molt la qualitat del seu producte, ha explicat Campins. Dels milers de varietats d'arròs existents només unes 25 serveixen per a elaborar sake. En aquest sentit, Campins, ha manifestat que Hakutsuru li ha enviat llavors d'arròs per tal de començar a fer les proves per a conèixer quina és la millor varietat per cultivar al delta de l'Ebre.

Campins ha manifestat que “el projecte inclou una petita producció d'arròs a Tuixent per recomanació dels tècnics japonesos que en visitar la zona la van trobar idònia per a plantar-hi arròs”. En aquest sentit, Campins, ha afegit que “els millors arrossos del món es cultiven en llocs alts i freds com a Nepal, a Tuixent farem unes petites terrasses a prop del riu tal com fan aquests països”.

La idea de Campins és fer una producció baixa, d'entre 5.000 i 10.000 ampolles de 0,72 litres, d'un sake de molta qualitat que es distribuiria per Catalunya i l'estat espanyol i una part molt petita s'exportaria a Japó.

Campins ha explicat que ha contactat amb el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el seu conseller, Josep Maria Pelegrí, i afirma que han rebut tot el suport per part del departament per tirar el projecte endavant. Per part de l'administració local, Campins, ha explicat que els han facilitat l'aigua i que s'ha arribat a un acord per tal que l'ajuntament els cedeixi l'aigua a un bon preu.

Quan la planta de producció estigui a ple funcionament donarà feina a entre deu i vint persones de forma directa a la planta de Tuixent i a una trentena de forma indirecta contant la producció d'arròs i la distribució. Campins espera que les primeres botelles de sake que durant el nom de “Seda líquida” surtin de la planta de Tuixent a partir del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva