Economia

CCOO vol impugnar l'acord firmat per l'ERO de Panrico

Membres del sindicat van abandonar les negociacions i denuncien que la UGT i la direcció tenien un text pràcticament pactat

La nova formulació apuja les indemnitzacions de 23 a 25 dies per any treballat

La plantilla de la planta de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda no es dóna per vençuda. Tot i que ahir, de matinada, una comissió negociadora va firmar a Madrid un acord, en principi definitiu, basat en l'última proposta de l'empresa i que inclou l'acomiadament d'un màxim de 745 persones (d'un total d'uns 4.000) i una rebaixa mitjana del sou del 18%, els representants de CCOO, majoritari a la planta catalana, van afirmar que impugnaran el document i que havien abandonat la reunió com a protesta en veure l'acord pràcticament fet que tenien la direcció i la UGT.

El centre productiu de Santa Perpètua ha estat el més bel·ligerant en el procés –fa un mes i mig que fa vaga– i és el més afectat de tots els que l'empresa té repartits per l'Estat, tant en el capítol de les rebaixes salarials, que arriben al 21%, com en el volum d'extinció de contractes, 189, 30 de les quals abans de tancar l'exercici, segons va confirmar ahir el president del comitè d'empresa, Ginés Salmerón.

CCOO va recordar en una nota que no ha subscrit el pacte i que, tot i que els signants donen al text rang de vinculant, els gabinets jurídic i econòmic del sindicat estan estudiant possibles mesures per impugnar l'acord. Per la seva banda, Panrico considerava tancat el tema i descartava posar en marxa el concurs de creditors que ha pesat com una amenaça durant tota la crisi.

Reconeixement

La companyia va agrair “l'esforç” de la plantilla i els autònoms, 300 dels quals també perdran la feina. El grup, ara en mans del fons de capital de risc Oaktree, també va expressar el seu reconeixement als proveïdors i clients que han mantingut la confiança en les marques del grup, entre les quals hi ha les populars Bollycao, Donettes i la clàssica Donuts.

Una de les novetats de la proposta pactada a Madrid és que en el text definitiu les indemnitzacions per acomiadament passaran de 23 a 25 dies per any treballat, fins a un màxim de catorze mensualitats. Panrico argüeix que, a causa de la seva greu situació financera”, el pagament d'aquestes compensacions s'esglaonarà fins a un màxim de divuit mesos. Pel que fa als acomiadaments, que no afectaran les plantes de Canàries i Portugal, s'executaran fins al 2016, i es podrien minimitzar si els comptes de l'empresa així ho permeten.

El govern és “sensible” als acords

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va declarar ahir que el govern ha d'intentar ser sensible als acords entre empreses i treballadors que volen donar la màxima viabilitat a les empreses i garantir el manteniment de llocs de treball. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs va reconèixer que, sovint, aquests pactes “poden ser difícils d'entendre o d'explicar” i poden tenir conseqüències.

Durant la negociació Panrico ha anat rebaixant la duresa de les seves propostes. D'entrada, Oaktree assegurava que calia acomiadar prop de 2.000 treballadors i aplicar una reducció salarial de fins a un 45% als que conservessin la feina.

La companyia té previst presentar un pla industrial per pal·liar la caiguda en el negoci que ha representat la frenada en el consum i la irrupció de les marques blanques de la gran distribució. Això, sumat a les dificultats logístiques que impliquen les seves marques, pensades per a la distribució freqüent per preservar-ne la màxima frescor, n'ha estat el detonant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia