Economia

maresme

L'impuls de l'economia local, eix del pressupost de Pineda pel 2014

CiU col·labora en la redacció dels comptes municipals malgrat que la majoria absoluta del PSC no necessitava el seu suport

Benestar Social i Seguretat, els altres dos grans àmbits més afavorits

L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC) i el portaveu del grup municipal de CiU, Guillem Mateo, han presentat aquest matí conjuntament els pressupostos pel 2014 en una imatge poc habitual de consens. La formació nacionalista ha justificat la seva col·laboració amb el govern de majoria absoluta socialista per l'acceptació d'aquest de la majoria de propostes que els hi han fet arribar, centrades sobretot en el foment de les polítiques econòmiques i de benestar social. Mateo ha qualificat els comptes municipals d' “inversor i social” i ha insistit que la col·laboració entre les dues forces s'ha allargat durant dos mesos, però que l'entesa es limita “només” als pressupostos i que en cap cas es plantegen entrar en el govern. De la seva banda, Xavier Amor ha lloat la capacitat d'implicació de CiU en els pressupostos entenent que “són moments en els quals la ciutadania reclama entesa entre els polítics, que es deixin de barallar i que treballin junts per sortir de la crisi”.

Els comptes del 2014 pivoten al voltant de tres eixos bàsics: l'impuls de la Promoció Econòmica, el Benestar de les persones i la Seguretat i el Civisme. En el primer dels apartats l'increment és del 52 %, amb un total de 350.000 euros “amb una aposta estratègica per la captació i dinamització d'activitat turística i comercial, i la formació i ocupació dels treballadors.”. En l'àmbit de Benestar Social l'augment és del 25%, 179.000 euros, i es destina una partida total de 945.000 euros. Pel què fa a Seguretat, l'increment és del 100%, 405.000 euros en total, “amb l'objectiu de posar en marxa un nou sistema de control i videovigilància del trànsit i la seguretat viària, i un servei de voluntaris de protecció civil”. Urbanisme també puja, un 15%, i obté 1.518.000 euros , bona pat dels quals aniran a parar als planejaments del polígon industrial, Can Carreras i la zona del PP1. En l'àmbit de Medi Ambient, la pujada del 15%, 289.000 euros, que comporten una inversió global de1.995.000 euros correspon a l'obligació de desenvolupar finalment la recollida selectiva de la matèria orgànica al municipi. Les àrees d'Educació i Serveis Municipals es redueixen.

Inversions

Després d'uns anys de vaques magres pel què fa a inversions, Pineda vol posar en marxa un seguit de projectes de cara al 2014 gràcies tant a les subvencions provinents d'altres administracions com a l'estalvi aconseguit i el romanent positiu de tresoreria que es preveu obtenir amb el tancament de l'exercici actual. Xavier Amor ha destacat les obres de la plaça Espanya (665.000 euros); el centre cívic del Poblenou (300.000 euros i l'equipament escènic de la biblioteca (370.000 euros) com les que ja consten pressupostades per l'any vinent i ha avançat que el perllongament del passeig marítim també al barri del Poblenou, el pla de mobilitat urbana o l'oficina de turisme es tiraran endavant “ quan es puguin finançar amb els romanents de tresoreria i els ingressos extraordinaris que es puguin anar generant durant l'any 2014”.

D'altra banda, els comptes municipals mantindran la mateixa despesa en personal i no hi haurà cap augment. La partida s'endú 11.460.000 euros dels 26.584.000 euros pressupostats per a l'any vinent.

LA XIFRA

26,5
milions
d'euros és el pressupost que aprovarà demà el govern del PSC de Pineda amb el suport de CiU

Equilibri econòmic, reducció del deute i congelació d'ordenances

La contenció, tal i com ha explicat el regidor d'Hisenda, Antoni Abad (PSC), “continuarà marcant els comptes municipals de Pineda de Mar”. L'estratègia ha funcionat en un municipi que, segons ha destacat el regidor, ha passat de patir una taxa d'endeutament del 99% dels ingressos corrents l'any 2007 a un 60,2% aquest 2013. El límit establert per l'Estat és del 75%. Durant el 2014 està previst amortitzar 1.657.000 euros, la qual cosa suposa una rebaixa del 11% del deute total de l'Ajuntament que se situarà l'any vinent en 13,8 milions d'euros.

Pel què fa les ordenances fiscals, el govern i CiU han anunciat que es congelaran tots els tributs i han recordat les mesures preses per reduir la pressió fiscal a les famílies que més pateixen la crisi com ara la reducció del 20% de l'IBI a aquelles unitats familiars amb tots els membres a l'atur o l'eliminació de la plusvàlua a aquelles persones que perden casa seva “per execució o dació hipotecària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia