Empreses

OLI LA MUNDANA

El molí d'oli La Mundana farà les vendes per internet

MARCA PRÒPIA. La producció es limita de moment a 20.000 litres d'oli verge, que es comercialitza a les Terres de l'Ebre, però l'empresa de la Ràpita preveu ampliar-la

Té dues línies de producció amb una capacitat màxima de 3.500 quilos per hora

A Sant Carles de la Ràpita no hi ha només pescadors, musclaires i fabricants d'embarcacions: també hi trobem un molí d'oli de qualitat, La Mundana. Ubicat al polígon industrial del Salt, transforma les olives de bona part dels oleïcultors de la Ràpita, Alcanar, Freginals, Sant Jaume d'Enveja i el Poblenou. Anualment produeix uns 2,2 milions de quilos d'oli d'oliva, un volum, però, que els propietaris del molí temen que davallarà els pròxims anys per falta de relleu generacional al camp. “Hi ha moltes finques abandonades, els joves no treballen al camp”, lamenta Emili Forcadell, propietari de l'empresa familiar. És per això que aposta per reorientar el negoci familiar, un negoci que el seu pare va iniciar fa gairebé trenta anys i en què ell es va introduir fa uns deu anys. En aquest sentit, fa un parell d'anys que comercialitzen un oli amb marca pròpia, La Mundana, el nom de la partida que hi ha a la vora del molí. “Apostem per les vendes amb marca pròpia”, explica Forcadell. De moment, la seua producció es limita a 20.000 litres d'oli d'oliva verge o verge extra.

L'oli d'oliva verge La Mundana es comercialitza en botelles de plàstic de 5 i 2 litres, mentre que el verge extra l'envasen en una botella de mig litre, un producte que tindrà sortida en el sector de la restauració per la prohibició de la utilització dels setrills.

Pel que fa a les vendes, es fan al mateix molí i en botigues de la Ràpita i Alcanar, però per fer créixer la seua marca l'empresa apostarà per les vendes per internet. “Les vendes en línia les podem controlar nosaltres mateixos des de casa”, assenyala Forcadell. Per això caldrà també incrementar la producció d'oli d'oliva pròpia. “Hem de reinventar-nos i, si cada vegada hi ha menys pagesos al camp, haurem de pensar a portar nosaltres les terres”, explica el responsable de l'empresa de la Ràpita, que sosté que els productes que es produeixen a l'Ebre són desconeguts per bona part de la societat. “Hi ha gent que només mira el preu i no valora la qualitat del producte”, lamenta Forcadell.

Tot i la crisi econòmica, el molí de la família Forcadell no ha notat una davallada de clients. “Hi ha molta gent que ha perdut la feina i que ara es dedica a l'explotació familiar, però la finca s'ha de cuidar tot l'any i s'han de fer inversions per aconseguir una bona collita”, comenta Forcadell.

Quant a les varietats de les olives de l'oli La Mundana, són principalment la morruda i també la farga i la sevillenca. “En aquesta zona hi ha qui intenta plantar la varietat arbequina, però no és autòctona i no acaba de funcionar”, sosté l'empresari de la Ràpita.

Enguany, la campanya de producció d'oli al Baix Ebre i el Montsià ha estat baixa per problemes de picada de la mosca de l'oliva. “Vam tenir un octubre amb temperatures molt elevades, cosa que afavoreix la proliferació de plagues, i, a més, es van reduir els tractaments aeris”, diu Forcadell. Les olives amb picades de la mosca es destinen a fer oli llampant.

instal·lacions.

El molí disposa de dues línies de producció, una amb una capacitat de producció de 2.500 quilos per hora i l'altra de 1.000 quilos per hora. A la zona de recepció se separa l'oliva de terra i la de l'arbre i durant el procés d'elaboració es té un estricte control de la temperatura i la neteja. L'oli es conserva en uns trulls i quan s'ha de comercialitzar es filtra. Tenen una capacitat d'emmagatzematge de 70.000 quilos d'oli.

Facturació

0,3 M€

Treballadors

5

Any de fundació

1986

L'elaboració d'oli per vendre'l a tercers deixa poc marge de benefici. És per això que La Mundana ha començat un procés de reconversió i aposta per la venda directa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El molí d'oli La Mundana farà les vendes per internet

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona