Empreses

Iberpotash preveu duplicar les vendes gràcies al pla Phoenix

La filial del grup israelià ICL preveu facturar uns 700 milions d'euros d'aquí a sis anys, la mateixa quantitat que invertirà en el projecte

És una actuació de dimensions gegantines i com a tal les xifres que mou són tot menys modestes. L'anomenat pla Phoenix d'Iberpotash inclou la transformació i ampliació de les instal·lacions de tractament de sal i potassa que la firma té a Súria (Bages) així com importants inversions en logística. En total la companyia -propietat del grup israelià ICL- preveu invertir-hi 700 milions d'euros en tres fases. La mateixa quantitat que preveu facturar a partir del 2020, duplicant les vendes de 350 milions d'euros que va consolidar l'exercici passat.

“Però aquest no és només un projecte d'empresa sinó de país, les actuacions en matèria logística poden generar un efecte crida”, defensa el conseller delegat d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo. El també president d'ICL Iberia ho diu a consciència perquè el pla Phoenix ha estat més d'un cop penjant d'un fil per la manca dels corresponents permisos, si bé tot just aquest mes de febrer la Generalitat ha donat llum verd definitiu a la primera fase de les obres. Enrere queda un llarg camí des que el grup israelià va aprovar el pla el 2011, i en què no han faltat ni denúncies de plataformes ecologistes, barreres de les diferents administracions i fins i tot tensions amb els seus competidors. “Òbviament són situacions que no agraden, però tenim la tranquil·litat de saber que estem fent les coses bé”, destaca Martínez Álamo. El responsable d'Iberpotash destaca que l'empresa no va pensar a tirar la tovallola en cap moment, “les mines estan aquí, la nostra activitat no és deslocalitzable”, però tot just en el context d'acord entre CiU i PSC per fer possible la inversió de BCN World admet que li agradaria “que un projecte d'aquest tipus tingués més facilitats, no perquè vulguem un tracte de favor sinó perquè seria molt més senzill tenir un únic interlocutor amb l'administració”.

Amb els permisos definitius a la mà, Iberpotash ha començat les obres de la primera fase -amb una inversió de 180 milions d'euros i que haurà d'estar finalitzada l'any que ve- que inclou la construcció d'una nova rampa d'accés a la mina de 5 quilòmetres, una nova planta de tractament de sal vacuum, una planta de flotació, una de compactat i altres instal·lacions paral·leles com magatzems. Aquestes actuacions permetran la producció de fins a 750.000 tones de potassa i altres tantes de sal vacuum així com unes 300.000 tones de sal de roca, cosa que permetrà compensar el tancament de la planta del grup a Sallent, prevista també per a l'any que ve. El que encara no és clar és quin serà l'ús futur de les instal·lacions d'Iberportash a Sallent, tot i que el responsable de la firma destaca: “Això és un tema que estem tot just negociant amb les autoritats locals.”

Un cop finalitzades les obres de la primera fase del pla Phoenix, Iberpotash posarà en marxa la segona i la tercera fase, que se centraran bàsicament a augmentar la capacitat productiva.

Paral·lelament Iberpotash manté obertes negociacions amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per millorar les connexions ferroviàries que permetin donar sortida ràpida a la nova producció. A més el pla Phoenix inclou una inversió de 100 milions al port de Barcelona per fer una nova terminal que permeti la càrrega de vaixells de gran tonatge. Més del 80% de la producció d'Iberpotash va a l'exportació, una part important cap als gegants asiàtics com la Xina i l'Índia.

posiciÓ

Catalunya, al mapa de la sal de més qualitat

Les inversions a les instal·lacions d'Iberpotash a Súria permetran produir sal vacuum, és a dir, aquella d'una qualitat superior “i nosaltres entrarem al mercat amb la millor sal vacuum perquè tindrem les instal·lacions de tractament més noves”, explica José Antonio Martínez Álamo. La sal vacuum és un element bàsic per a la indústria química, mentre que la potassa es destina bàsicament com a fertilitzant per al mercat agrícola. Com passa amb la producció actual, el responsable d'Iberpotash destaca que la sortida bàsica per a aquesta sal d'alta qualitat seran les exportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia