Gran angular

Hisenda assetja les cooperatives per mal ús del gasoil agrari

L'Agència Tributària reclama pagaments endarrerits perquè detecta irregularitats en els consums de combustible bonificat

Les cooperatives neguen el frau i ho justifiquen per una interpretació de la norma
L'Agència Tributària al·lega que hi ha un descontrol sobre qui carrega gasoil

Agra disputa entre les cooperatives agràries i l'Agència Tributària. Una campanya d'inspeccions duta a terme pels tècnics d'Hisenda per controlar els consums de gasoil bonificat ha portat temors i malestar en les cooperatives i està derivant, en alguns casos, en l'obligació d'afrontar altes reclamacions econòmiques. Les cooperatives asseguren que en cap cas estem davant d'un frau i que tot l'embolic deriva d'una diferència d'interpretació de la norma, però el cert és que l'Agència Tributària es mostra inflexible i està reclamant pagaments endarrerits que van des dels 100.000 euros al milió d'euros.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) no amaga el seu descontentament i ha apuntat que, actuant d'una manera tan dràstica i vehement, Hisenda està comprometent la viabilitat econòmica de les cooperatives i amenaçant la seva supervivència.

Josep Lluís Escuer és responsable de la branca de subministraments de la FCAC i és vicepresident de la mateixa àrea a Cooperativas Agroalimentarias de España. Opina que “l'onada d'inspeccions és inadmissible i inacceptable” i insisteix que “no hi ha hagut cap estafa”. De fet, en aquest sentit recull que la mateixa Agència Tributària, quan fa referència a aquesta campanya, parla de “regularització”. No obstant això, el mateix Escuer assenyala que la manera de procedir d'Hisenda és una autèntica “sanció encoberta”.

Però, si no hi ha frau, per què hi hauria d'haver sanció?

El fons de l'assumpte, segons la FCAC, rau en “la interpretació” de la norma que fan els inspectors. Aquesta interpretació no combrega amb la manera de procedir de la majoria de cooperatives que tenen servei de subministrament de gasoil professional als associats.

Dualitat de targetes.

A l'hora de servir el gasoil bonificat (exclusiu per a feines agrícoles i més econòmic en tant que està exempt de part dels recàrrecs), les cooperatives treballen amb una targeta clau, és a dir, una targeta que emet la mateixa cooperativa als socis perquè puguin carregar el gasoil sempre que els convingui. La targeta clau no serveix per fer el pagament sinó que només registra l'operació (litres carregats, dia i hora). Llavors, aquesta targeta clau va vinculada a una targeta bancària convencional que és exclusiva per pagar el gasoil i que està relacionada al compte bancari del soci. A final de mes es descarreguen les operacions fetes amb la targeta clau i s'efectua, d'un sol cop, el pagament amb la targeta bancària.

Escuer posa de manifest que la targeta clau és perfectament útil i vàlida perquè “registra la traçabilitat de cada operació” i és avantatjosa per al pagès perquè li evita haver de dur sempre a sobre la targeta de l'entitat bancària. “Fem feines pesades, carregoses i brutes i és un risc anar amb una targeta bancària al damunt. La targeta clau l'emet la mateixa cooperativa i si es trenca, al cap de res hi ha una còpia llesta. Renovar una targeta bancària és més costós.”

Les cooperatives també apunten que, si bé n'hi ha algunes que ja tenen un sistema de pagament instantani al lloc del sortidor, n'hi ha moltes que no en disposen i que, per això, es registra el moviment a l'hora de carregar combustible però el pagament es realitza a final de mes a les oficines de la cooperativa on sí hi ha un lector de targetes. “Habilitar un sistema de pagament instantani té un cost d'entre 12.000 i 20.000 euros, ja em diràs si ara és bona època per anar fent aquesta despesa”, es queixa Escuer.

Consultada sobre aquest assumpte, l'Agència Tributària replica que el reglament d'impostos especials exigeix als establiments autoritzats com a detallistes de gasoil bonificat que es compleixin dos requisits per justificar l'ús bonificat del gasoil: el pagament del subministrament amb una targeta bancària reservada per al pagament del gasoil professional i que cada subministrament pugui quadrar-se amb l'extracte del banc emissor de la targeta.

Descontrol.

L'Agència Tributària manifesta que l'ús habitual de targetes claus (i la reserva de la targeta bancària només per passar comptes a final de mes) impedeix que l'ús del gasoil bonificat quedi justificat per dues raons: perquè no es pot assegurar que qui ha posat gasoil sigui el pagès titular del dret al combustible bonificat i, a més, perquè l'extracte bancari registra un sol moviment i, per tant, no hi ha relació entre el nombre de cops que s'ha posat gasoil i el nombre d'operacions de pagament.

Però amb independència de les pegues que posa l'Agència Tributària al fet que no es faci el pagament simultani, la FCAC també denuncia que als inspectors d'Hisenda els provoca disgust que hi hagi endarreriment en l'entrega de les dades relatives a les operacions de subministrament. La FCAC s'excusa, en aquest punt, al·legant que no és culpa de les cooperatives sinó de l'entitat bancària on estigui assignada la targeta de pagament. Els cooperativistes apunten que, en aquests casos, l'Agència Tributària tampoc no reclama contra les entitats bancàries sinó que continua reclamant més diligència a les cooperatives: “Sempre és més fàcil atacar la cooperativa que no pas enfrontar-te als assessors i a la maquinària d'una entitat bancària.”

El detall

Secretisme i mala maror

Els silencis s'allarguen quan toca posar nom a les cooperatives inspeccionades. “No és cap sanció però vés i explica-l'hi a un soci”, diu un dels responsables cooperativistes.

A tot l'Estat espanyol hi ha una cinquantena de cooperatives investigades (moltes a Andalusia) i a Catalunya n'hi ha dues. Costa trobar algú que vulgui parlar d'aquest parell de casos concrets i ni tan sols la FCAC confirma que es tracti (com així s'ha publicat) de la cooperativa de Linyola (a la qual reclamen 175.000 euros) i de la de Bellvís (que deu 300.000 euros).

Jordi Vives, director de la FCAC, apunta que hi ha recurs presentat i que “hi ha arguments molt sòlids per tenir totes les de guanyar”. També explica que s'ha introduït un canvi normatiu perquè no hi hagi més discordança de criteris entre Hisenda i cooperatives. El problema és, admet, que l'Agència Tributària té poder per fer inspeccions amb caràcter retroactiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona