Fruiters reconvertits a alçària de bonsai

Una empresa de Jafre posa a la venda deu varietats de fruiters genèticament nans, que tenen alçàries de com a molt un metre i mig

L'empresa Soljardí, de Jafre, que es dedica al cultiu d'arbres fruiters, va ser guardonada ahir amb el primer premi de vegetals del Saló de la Planta, Jardí i Complements que es fa aquests dies al Palau de Fires de Girona.

Soljardí s'ha convertit en l'única empresa europea que cultiva tota la col·lecció de varietats de fruiters genèticament nans: pomer, pruner, tres varietats de presseguer, albercoquer, ametller, cirerer, perer i nectariner. La seva particularitat és l'alçària, ja que han estat modificats genèticament perquè no superin el metre i mig d'alt, però floreixen i fan fruita igual que els fruiters habituals: «Cada varietat té al darrere investigacions de fins a 25 anys fetes per universitats. El que hem fet aquí és reunir totes les varietats, i fer-ne la col·lecció.»

Així explica Jordi Bronsons, un dels responsables de l'empresa, la iniciativa que els ha valgut el premi. I destaca que l'avantatge d'aquests fruiters és clar, perquè es planten en testos o parterres i estan pensats per tenir-los en patis o terrasses, i tant serveixen per tenir fruita com per a decoració. O sigui, que ara tothom pot tenir un fruiter a casa seva: «És un producte que lliga amb els pisos petits, són d'exterior, però volen menys manteniment que un fruiter gros, i els tractaments que s'hi han de fer, si calen, són iguals que els d'una planta normal», assegura Bronsons. Cada exemplar pot costar entre 40 i 50 euros, i fa entre 30 i 40 fruits l'any, en funció de la varietat que es triï. De fet, Soljardí cultiva uns tres mil arbres nans a l'any, i Bronsons ha explicat que els exhaureixen tots, i que el cirerer és el que té més demanda.

Depuració d'aigües

D'altra banda, el premi no vegetal va ser per a l'empresa Moix, de Santa Margarida de Montbui, per un sistema de tractament d'aigües residuals que pretén donar una solució a la depuració d'aigües grises en cases o masies aïllades, que no estan connectades al clavegueram, tal com va explicar el gerent de l'empresa, Josep Moix. La instal·lació es basa a simular el procés de depuració que es produeix als aiguamolls naturals, i consta d'un sistema de filtres de grava i vegetals que fan un tractament biològic de les aigües grises.

Els premis es van entregar ahir al migdia, i el saló està obert fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona