Economia

Més Algemesí demana accions preventives contra el «drac groc»

Insta el govern valencià a que s'elabore un pla d'acció per controlar les importacions, dotació econòmica per si s'ha de destruir arbrat i més inversió per a l'IVIA

Aquesta formació poítica d'Algemesí ha presentat una moció per demanar que totes les administracions, europea, estatal, autonòmica i municipal, prenguen les mesures pertinents, amb la major celeritat i urgència possible, que ajuden a controlar i eradicar amb contundència tant el vector transmissor del “huanglongbing” (conegut amb l'acrònim de HLB), com les plantes afectades per la malaltia més devastadora a nivell mundial del cultiu dels cítrics.

Es tracta d'aquesta nova malaltia coneguda popularment com el “drac groc”. La malaltia afecta inicialment a l'aparença i el gust de la fruita i al seu suc. L'arbre produeix fruits amargs, immenjables i deformes. Però també deforma a la llarga les arrels de l'arbre i acaba amb aquest en un període d'entre tres i cinc anys. És una malaltia que no té cura i quan s'expandeix cal arrencar la plantació.

Per a Més Algemesí, si ara cal parlar d'ella és perquè a principi de mes s'ha sabut que el mosquit que fa de vector de transmissió ha estat detectat a Galícia. Tant AVA-ASAJA com La Unió han demanat ja mesures urgents i des d'aquesta formació política local asseguren que “cal estar doncs al seu costat en aquesta petició i evitar, de totes totes, que aquesta plaga esdevinga endèmica a les nostres terres”.

“Si l'agricultura d'Algemesí i la Ribera ja està prou mal, sols li faltaria veure's afectada també per aquesta malaltia que ja ha fet acte de presència a la península”, assegura Josep Bermudez, síndic portaveu de Més Algemesí.

Per un altra banda sol·liciten també d'eixes administracions la creació urgent i immediata d'un fons d'indemnització, per a la destrucció de les parcel·les afectades o les collites contaminades, així com per el sanejament del terreny o dels utensilis contaminats, i l'elaboració urgent d'un pla estratègic per al control i eradicació del vector transmissor de la plaga. Més Algemesí considera, que no es pot esperar a que aparega el problema per a començar a pensar què fer i és per això que “cal avançar-se i tenir-ho tot previst”.

Per últim demanen tant al Ministeri com a la Generalitat, que dote de tot el finançament necessari a l'IVIA , per tal que aquest emprenga l'estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.

“El futur del nostre poble, de la nostra comarca i el nostre País està en joc, ja que no podem permetre que a la crisi econòmica i de comercialització dels cítrics s'afegisca una crisi fitosanitària de conseqüències imprevisibles. És doncs important que tots els ajuntament de la Ribera i la resta de comarques citrícoles demanen actuacions clares i urgents a les administracions superiors i a més que ho fem units i sense distinció de color polític”, afirmen des de Més Algemesí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Es redueix la desigualtat de la renda entre barris a Barcelona

Barcelona
economia

Les pensions creixen un 5% al maig, amb 1.304 euros de mitjana

barcelona
girona

Nestlé instal·larà una altra caldera de biomassa a la fàbrica de cafè del Gironès

girona
economia

Les hipoteques d’habitatges cauen un 20% al març

barcelona
enogastronomia

El Barcelona Wine Week (BWW) ocuparà dos pavellons a la Fira

Barcelona

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona