Economia

Més Algemesí demana accions preventives contra el «drac groc»

Insta el govern valencià a que s'elabore un pla d'acció per controlar les importacions, dotació econòmica per si s'ha de destruir arbrat i més inversió per a l'IVIA

Aquesta formació poítica d'Algemesí ha presentat una moció per demanar que totes les administracions, europea, estatal, autonòmica i municipal, prenguen les mesures pertinents, amb la major celeritat i urgència possible, que ajuden a controlar i eradicar amb contundència tant el vector transmissor del “huanglongbing” (conegut amb l'acrònim de HLB), com les plantes afectades per la malaltia més devastadora a nivell mundial del cultiu dels cítrics.

Es tracta d'aquesta nova malaltia coneguda popularment com el “drac groc”. La malaltia afecta inicialment a l'aparença i el gust de la fruita i al seu suc. L'arbre produeix fruits amargs, immenjables i deformes. Però també deforma a la llarga les arrels de l'arbre i acaba amb aquest en un període d'entre tres i cinc anys. És una malaltia que no té cura i quan s'expandeix cal arrencar la plantació.

Per a Més Algemesí, si ara cal parlar d'ella és perquè a principi de mes s'ha sabut que el mosquit que fa de vector de transmissió ha estat detectat a Galícia. Tant AVA-ASAJA com La Unió han demanat ja mesures urgents i des d'aquesta formació política local asseguren que “cal estar doncs al seu costat en aquesta petició i evitar, de totes totes, que aquesta plaga esdevinga endèmica a les nostres terres”.

“Si l'agricultura d'Algemesí i la Ribera ja està prou mal, sols li faltaria veure's afectada també per aquesta malaltia que ja ha fet acte de presència a la península”, assegura Josep Bermudez, síndic portaveu de Més Algemesí.

Per un altra banda sol·liciten també d'eixes administracions la creació urgent i immediata d'un fons d'indemnització, per a la destrucció de les parcel·les afectades o les collites contaminades, així com per el sanejament del terreny o dels utensilis contaminats, i l'elaboració urgent d'un pla estratègic per al control i eradicació del vector transmissor de la plaga. Més Algemesí considera, que no es pot esperar a que aparega el problema per a començar a pensar què fer i és per això que “cal avançar-se i tenir-ho tot previst”.

Per últim demanen tant al Ministeri com a la Generalitat, que dote de tot el finançament necessari a l'IVIA , per tal que aquest emprenga l'estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria.

“El futur del nostre poble, de la nostra comarca i el nostre País està en joc, ja que no podem permetre que a la crisi econòmica i de comercialització dels cítrics s'afegisca una crisi fitosanitària de conseqüències imprevisibles. És doncs important que tots els ajuntament de la Ribera i la resta de comarques citrícoles demanen actuacions clares i urgents a les administracions superiors i a més que ho fem units i sense distinció de color polític”, afirmen des de Més Algemesí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia